Home | Tussen YOLO en een gezond leven

Tussen YOLO en een gezond leven

De mensen die verandering het hardst nodig hebben, beseffen het ’t minste. Hoe bereik je die? Hoe krijg je de boodschap bij iemand die zich niet druk maakt, leeft volgens  YOLO en pluk de dag, of ‘Leef!’ zoals Hazes zingt, ‘alsof het je laatste dag is’, want voor je het weet ben je dood. Nu blijkt dat laatste helaas sneller aan de orde dan we zouden willen, als we blijven leven volgens onze Westerse standaarden.

Blog

Leef, alsof het je laatste dag is?

De mensen die verandering het hardst nodig hebben, beseffen het ’t minste. Hoe bereik je die? Hoe krijg je de boodschap bij iemand die zich niet druk maakt, leeft volgens  YOLO en pluk de dag, of ‘Leef!’ zoals Hazes zingt, ‘alsof het je laatste dag is’, want voor je het weet ben je dood. Nu blijkt dat laatste helaas sneller aan de orde dan we zouden willen, als we blijven leven volgens onze Westerse standaarden.

De Westerse leefstijl maakt ons ziek

De manier waarop we eten, (alcohol) drinken, roken, stilzitten, onszelf over de kop werken, onder stress staan, nachtbraken, sociaal isoleren of juist verwachtingen najagen waar we nooit aan kunnen voldoen (bedankt, Instagram), de mate waarin we het missen om deel uit te maken van een groep, samen te zijn, zinvol bezig te zijn, te ontspannen en lichamelijk aan de bak te moeten, de overvloed aan comfort, luxe en passiviteit-bevorderende omstandigheden waarin we ons wentelen… het streept tot wel 20 jaar weg van ons leven.

In het verzet

Je leest het goed. Als we leven volgens onze standaard, volgens de manier waarop we het gewend zijn en wat zelfs wordt gepromoot (‘fijn, die parkeerplaats precies voor de deur’, ‘handig zo’n trapondersteuning op de fiets’, ‘wat leuk, een afstandsbediening voor de rolgordijnen’), gaan we eerder dood. Het is voor mij niet te bevatten dat je zo’n beetje in het verzet moet, om gezond te blijven. Dat je moet uitleggen, jezelf moet verdedigen of verantwoorden waarom je niet nóg een gehaktbal neemt bij je ouders, liever de trap neemt of een rondje gaat lopen in je pauze.

10-0 achter

Het doet pijn om te weten dat de mensen die het het hardst nodig hebben, de minste kansen krijgen om slimme keuzes te maken, te kiezen voor gezondheid en langer leven, voor geluk en welzijn. Ze staan al 10-0 achter doordat ze er geen geld voor hebben (verse groente en fruit is nog steeds duurder dan een zak friet) en hier te weinig kennis over krijgen.

Invloed vanuit je omgeving

De omgeving is vooral bepalend voor de keuzes die iemand maakt: zien roken, doet roken bijvoorbeeld. Je eet wat je kent. Als dat friet is, dan eet je friet en geen yoghurt met muesli. Bovendien ontbreekt vaak ook de kennis over de risico’s van het gedrag. Logisch ook, want je merkt echt niet direct problemen als jij een zak chips naar binnen werkt. Die merk je pas jaren later, en dan koppel je dat echt niet aan die zak chips van toen. Het is voor vrijwel iedereen heel lastig om iedere keer weer keuzes te maken voor de lange termijn. Dat doe je pas als je echt iets te verliezen hebt. Je leven bijvoorbeeld, of die van een ander (als je zwanger bent bijvoorbeeld).

De lessen van corona

Met de coronacrisis is iedereen wel even collectief wakker geschud. Mensen met overgewicht zijn een risicogroep. De angst zit er bij velen goed in, en daarmee neemt ook het besef toe dat een goed werkend immuunsysteem wel belangrijk is. Misschien wel zo belangrijk om er dingen voor te doen of laten. De urgentie die sommigen nu voelen, moeten we gebruiken: ijzer smeden als het heet is! Want er is veel te winnen, er zijn jaren te winnen, er is een toekomst vol gezondheid te winnen, waarin je kunt doen waar je van droomt, waarin je je toekomstplannen kunt uitvoeren.

Aan de slag!

Benieuwd hoe je zelf die balans kunt aanbrengen, tussen genieten in het moment en een gezonde toekomst nastreven? Neem contact op om op een duurzame manier jouw doelen na te streven!

Meer blogs en nieuws?

Weet wat er speelt

tarot beeldkaarten intuitie sessies coaching gesprekken lichaamsbewust voelen ervaringsgericht jij bent in zicht michelle houtman dordrecht
podcast jij bent in zicht michelle houtman uit het leven gegrepen levenslessen levensvragen spotify gast podcastgast
hartwijsheid hart coherentie balans liefde dankbaarheid harmonie ademhaling gezondheid geluk jij bent in zicht michelle houtman