Home | Hartwijsheid – deel 2

Vanuit je hoofd, in je hart

Waar je met je hoofd soms vastloopt in piekeren of overdenken, en niet tot een antwoord komt, kan je hart nieuw licht op de zaak werpen. Als we vastzitten in ons hoofd, raken we vaak in een tunnelvisie.

Blog

Verantwoordelijkheid nemen

In de vorige blog maakte ik een start met hartwijsheid versus hoofdwijsheid. Hoofdwijs zijn we al genoeg. Dat wordt ons met de paplepel ingegoten. Maar hoe kan het dat we niet met hartwijsheid worden grootgebracht, en waarom leren we dit niet op school? Dat zou inderdaad ook mijn idee zijn. Ik vermoed dat er ook hier weer nare economische belangen spelen: er wordt nu eenmaal goed verdient aan zieke mensen, dat het niet in het voordeel is om te investeren in het gezond houden van mensen. Dus dan is het gewoon heel erg verstandig om zélf die verantwoordelijkheid te nemen en jezelf een gunst te bewijzen en hartwijsheid aan te leren.

Hartcoherentie

Laat ik eerst even uitleggen wat ik met hartwijsheid bedoel. Het hart wordt geassocieerd met warme gevoelens van liefde, harmonie, compassie, dankbaarheid, verbinding, vrede. Gevoelens die iedereen weleens heeft (gekend). Door de aandacht op je hart te richten, en die gevoelens opnieuw op te roepen bij jezelf, gebeurt er iets prachtigs in je lichaam. Je ademhaling en hartslag komen met elkaar in harmonie. Dit wordt coherentie genoemd. Door ‘naar je hart te ademen’ en je aandacht te richten op je hartstreek, en tegelijkertijd weer opnieuw een gevoel van liefde, dankbaarheid en dergelijke oproept, komt je lichaam in een staat van harmonie, waarin je hart én je brein ook beter op elkaar raken afgestemd. Hierdoor kun je vervolgens naar een situatie kijken vanuit meerdere of andere perspectieven, en kom je tot meer oplossingen om problemen aan te vliegen.

Psychologische flexibiliteit

Het werkt zelfs zo dat je aan je hart kunt vragen wat wijs is om te doen in een bepaalde situatie: je zult merken dat je in zo’n staat van harmonie tot oplossingen komt die én goed voelen én tot een beter resultaat op de lange termijn leiden. Waar je met je hoofd soms vastloopt in piekeren of overdenken, en niet tot een antwoord komt, kan je hart nieuw licht op de zaak werpen. Als we vastzitten in ons hoofd, raken we vaak in een tunnelvisie. We worden letterlijk beperkt, en onze flexibiliteit in denken neemt af. Door op je hart af te stemmen en je hart te betrekken in het overwegen hoe je kunt handelen, krijg je vaak hele nieuwe inzichten of invalshoeken. Bovendien trek je jezelf uit de automatische stressreactie, en train je je lichaam om flexibeler te schakelen in zulke situaties.

‘Is dit alles?’

Wat heeft dit nu met onze materialistische en prestatiegerichte cultuur te maken, vraag je je misschien af? Heel veel. Het is een cliché inmiddels, maar mensen die het schijnbaar ‘gemaakt’ hebben of bekend staan als succesvol, omdat ze 20 mensen in dienst hebben of de hele wereld overvliegen, trekken evengoed de conclusie ‘is dit alles’ na een tijdje. Blijkbaar is dat dus niet alles, want ook deze mensen voelen op den duur dat er iets ontbreekt, dat het nog leeg of onvervuld voelt. Waar mensen in eerste instantie zoeken naar de vervulling buiten zichzelf, voelen steeds meer mensen dat die vervulling misschien meer in zichzelf gevonden moet worden. En daar komt hartwijsheid weer om de hoek kijken. Want door hartwijsheid in te zetten, leer je bijvoorbeeld de échte waarde van dankbaarheid kennen. Je leert keuzes te maken in je leven die uiteindelijk voor de vervulling, betekenis en zingeving gaan zorgen.

De kracht van ons hart

Er is ontzettend veel in te leren en te ontdekken met betrekking tot het hart. Één van de meest fascinerende dingen aan het hart vind ik bijvoorbeeld de kracht ervan. Als een baby zich ontwikkelt vanuit een klompje cellen, is de hartslag het eerste teken van leven. Zonder hartslag geen leven. We kunnen wel hersendood zijn, maar we zijn pas overleden als ons hart ermee stopt. Als we het elektromagnetisch veld meten van het hart, blijkt dit veld 50.000x krachtiger te zijn dan die van ons brein! Dit energieveld is tot zo’n 1,5 meter buiten ons meetbaar. Als we vlakbij iemand zijn, mengen we dus in zijn of haar energieveld van het hart. Dat is een interessant gegeven, die we dus ook positief kunnen gebruiken: het zorgen dat je coherentie hoog is, of wel dat je meer vanuit je hartwijsheid leeft, heeft dus niet alleen een positief effect op jou zelf, maar beïnvloed ook direct mensen in jouw omgeving. Wanneer jij in hoge coherentie bent, dus je hart en brein zijn goed met elkaar in harmonie, ervaar je zelf meer positieve gevoelens en nemen stress, angst en andere negatieve gevoelens af. Dit heeft zoals je wel kunt bedenken behoorlijke voordelen voor je stemming én je gezondheid. Maar dus ook voor die van anderen! Want als jij meer fijne gevoelens ervaart, raak je een ander daarmee, waardoor die ander als het ware een beetje kan meesurfen op jouw positieve ‘vibe’. Daardoor wordt het voor die persoon ook gemakkelijker om zélf in een staat van coherentie te komen.

Leren hoe je je hart kunt inzetten?

Er zijn veel verschillende oefeningen die je kunt leren om meer vanuit je hart te leven, je hartwijsheid te vergroten en in een staat van hogere coherentie te komen. dit kan aan de hand van meditaties, ademhalingsoefeningen en gedragsoefeningen waarop je reflecteert. Ik begeleid je hier graag bij, waarin je praktische tools leert om dagelijks toe te passen.

Meer blogs en nieuws?

Weet wat er speelt

tarot beeldkaarten intuitie sessies coaching gesprekken lichaamsbewust voelen ervaringsgericht jij bent in zicht michelle houtman dordrecht
podcast jij bent in zicht michelle houtman uit het leven gegrepen levenslessen levensvragen spotify gast podcastgast
hartwijsheid hart coherentie balans liefde dankbaarheid harmonie ademhaling gezondheid geluk jij bent in zicht michelle houtman