Home | Symbooldrama

Symbooldrama

Symbooldrama heet oficieel Katathym Imaginatieve Psychotherapie (KIP) en is een ervaringsgerichte therapie, en daarom heel fijn als tegenhanger van talige therapieën. Vooral als  je moeite hebt om jezelf goed uit te drukken, om de juiste woorden te vinden of omdat je gewoon meer beeldend bent ingesteld. Veel mensen hebben behoefte om ‘uit hun hoofd’ te komen en meer contact te maken met hun lichaam en binnenwereld. KIP is daar een ideale methode voor.

Leer je binnenwereld verkennen

Wat houdt symbooldrama in?

Symbooldrama, of beter: katathym imaginatieve psychotherapie (KIP), staat beter bekend als ‘dagdroomtherapie’. Het is één van de meest gebruikte therapievormen in Duitstalige landen. KIP is een ervaringsgerichte therapie, en daarom heel fijn als tegenhanger van talige therapieën. Vooral als  je moeite hebt om jezelf goed uit te drukken, om de juiste woorden te vinden of omdat je gewoon meer beeldend bent ingesteld.

Voor wie is symbooldrama geschikt?

Symbooldrama is zowel voor volwassenen en kinderen vanaf de kleuterleeftijd. KIP is een internationaal erkende en goed gefundeerde therapie en zeer geschikt voor bijvoorbeeld onderstaande klachten:

 • Trauma’s en ingrijpende gebeurtenissen
 • Angsten en depressie
 • Lichamelijke klachten
 • Identiteit- of persoonlijkheidsproblemen
 • Onverwerkte rouw of verlies
 • Hechtingsproblemen
 • Problemen in de emotieregulatie
 • Meer inzicht willen in eigen emoties, ervaringen of levensgeschiedenis
 • Piekeren, perfectionisme, teveel ‘in je hoofd’ zitten
 • Mensen die meer lichaamsgericht willen werken
 • Als je meer wilt leren over je binnenwereld en onbewuste thema’s

Wat maakt KIP uniek?

KIP is prettig en vriendelijk, omdat je niet direct over de pijnlijke problemen hoeft te praten, maar gebruik maakt van verbeelding, lichaamsgerichtheid, mentaliseren en ontspanning. Je stelt je beelden voor, die onderwerp van gesprek zijn, en daarbinnen kan en mag alles gebeuren. Er wordt direct een beroep gedaan op je eigen krachtbronnen en vitaliteit, maar ook gewerkt aan de verwerking van (ingrijpende) gebeurtenissen en bijvoorbeeld het versterken van gezond gehechtheidsgedrag.

Wat kun je verwachten?

Via een dagdroom, waarin wordt gevraagd je iets voor te stellen (een landschap bijvoorbeeld), kunnen zowel positieve als negatieve zaken uit je eigen binnenwereld naar voren komen. Meestal wordt begonnen met een ontspanningsoefening en vervolgens wordt een motief of thema geïntroduceerd. Dit blijft onderwerp van gesprek, waarin vanuit jouw binnenwereld belangrijke dingen vanzelf aan de orde kunnen komen. Door dit te doorleven en uiteindelijk te tekenen, schilderen, kleien en uit te werken, worden ervaringen in samenhang begrepen, gereguleerd en opgeslagen.

Je hoeft niet creatief te zijn voor symbooldrama, en ook niet goed te hoeven kunnen praten. De therapie heeft een ‘Rogeriaanse insteek’, wat betekent dat we jou centraal stellen, vanuit acceptatie en zonder oordelen. Het belangrijkste is dat je openstaat om het gewoon eens te doen en te ervaren, zodat je zelf ontdekt hoe KIP jou kan ondersteunen.

Voor meer informatie, zie: www.symbooldrama.com

Blogs

Weet wat er speelt

tarot beeldkaarten intuitie sessies coaching gesprekken lichaamsbewust voelen ervaringsgericht jij bent in zicht michelle houtman dordrecht
podcast jij bent in zicht michelle houtman uit het leven gegrepen levenslessen levensvragen spotify gast podcastgast
hartwijsheid hart coherentie balans liefde dankbaarheid harmonie ademhaling gezondheid geluk jij bent in zicht michelle houtman