Home | Zingeving en Bewustzijn

Van reactief naar proactief leven

Ik leer je technieken om je innerlijke wijsheid te gebruiken. Om je lichaam te leren kennen en te gebruiken als raadgever. Om met meer aandacht in het hier en nu te leven. Om keuzes te maken die passen bij jou als persoon, jouw passies en wensen. Aan de hand van verschillende technieken leer je minder ‘in je hoofd’ te leven, en meer contact te maken met je lichaam en je binnenwereld. Ook leer je beter je energie managen, met stress omgaan, hoe je negatieve gedachtes kunt omvormen tot een positievere, helpende mindset.

Gebruik je eigen wijsheid

Aan het roer van jouw eigen leven

Ik leer je technieken om je innerlijke wijsheid te gebruiken. Om je lichaam te leren kennen en te gebruiken als raadgever. Om met meer aandacht in het hier en nu te leven. Om keuzes te maken die passen bij jou als persoon, jouw passies en wensen. Aan de hand van verschillende technieken leer je minder ‘in je hoofd’ te leven, en meer contact te maken met je lichaam en je binnenwereld. Ook leer je beter je energie managen, met stress omgaan, hoe je negatieve gedachtes kunt omvormen tot een positievere, helpende mindset.

Jezelf leren kennen

Tegenwoordig leven we in zo’n snelle maatschappij dat we vaak reactief leven in plaats van onze eigen keuzes te maken. We hebben zoveel rollen, als moeder, vader, werknemer, kind van, vriend(in) van, enzovoort, dat het elke dag weer een uitdaging is om prioriteit te geven aan wat je zelf het allerliefste wilt doen of zijn. Trouwens, stel dat we die tijd en gelegenheid hebben, dan is het voor veel mensen lastig om daar antwoord op te geven: wat wil ik eigenlijk echt? Wat vind ik nou belangrijk? Om antwoorden op die vragen te krijgen, is het zinvol om jezelf beter te leren kennen. Om te weten waar je blij van wordt, echt blij, en waarvan juist niet. Om dat te ontdekken, is het wel zo fijn als je dat bij jezelf kunt waarnemen en voelen.

Omgaan met prikkels

Maar al te vaak leven we de verhalen die we onszelf hebben wijsgemaakt, omdat we ze al zo lang vertellen, dat we ze voor waar aannemen. Maar als we stilstaan en leren voelen wat er echt is, op te merken wat je op dit moment waarneemt, ontdek je soms hele nieuwe dingen. Zo vergroot je jouw intuïtieve kracht, maar leer je bijvoorbeeld ook beter omgaan met dagelijkse prikkels, waar tegenwoordig veel mensen mee stoeien. Vooral wanneer je extra gevoelig bent, is het fijn als je stevig met beide benen op de grond kunt blijven staan, en je niet laat meesleuren door de verwachtingen vanuit de maatschappij of de drukte van alledag.

Goed leren voelen

We willen onszelf graag goed voelen, lekker in ons vel zitten. Maar om te weten wanneer je je daadwerkelijk goed voelt, moeten we, inderdaad, leren om te voelen. Dat is bewustwording. Je goed voelen, begint bij goed leren voelen. Om aandacht te besteden aan wat er in je lichaam en je binnenwereld speelt. Dat is voor veel mensen niet bepaald met de paplepel ingegoten. Onze Nederlandse cultuur – doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg – leert ons eerder het tegenovergestelde, waardoor we eerder vermijden om te voelen of allerlei dingen doen om onszelf van eventuele onaangename gevoelens af te leiden.

Lichaamsbewustzijn en ademhaling

Goed leren voelen begint bij lichaamsbewustwording. Je ademhaling is daarbij een belangrijk instrument om je eigen systeem te beïnvloeden. Of dit nu over lichamelijke reacties gaat, over reacties op stress of kou, om je aandacht te trainen, om je nervus vagus te stimuleren, je hartcoherentie te vergroten of te gebruiken als leidraad bij meditaties. Ook je gezondheid kun je positief stimuleren met je ademhaling: beter slapen, dieper ontspannen, beter herstel na sporten, betere sportprestaties, een grotere veerkracht… de mogelijkheden met ademhaling zijn ongekend!

Wat is jouw ikigai?

Zingeving gaat over wat jouw leven zin geeft. Dat klinkt misschien hoogdravender dan ik bedoel. Het hoeft niets speciaals te zijn, maar het zijn wel bezigheden waarvan je ervaart dat ze belangrijk voor je zijn, dat ze iets toevoegen aan je leven. In Japan spreken ze van je Ikigai, een passie waarvoor je elke dag je bed wilt uitkomen. Waar kunnen mensen jou voor wakker maken? Wat zou je zelfs (willen) doen als je er niet voor betaald werd?

Zingeving en waarden

Zingeving is essentieel voor ons mensen. We ervaren meer en meer dat er iets ontbreekt in ons leven. Veel mensen leven de dagelijkse sleur en ervaren het leven als een ratrace. Ook al is er maatschappelijk succes, herkennen veel mensen de gedachte die Henny Vrienten zo mooi omschreef: ‘ is dit alles?’ . Zingeving is datgene dat sjeu aan het leven geeft, die je mooiste of dierbaarste herinneringen kleuren. Het zijn de uitvloeiselen van je waarden die je in de praktijk brengt.

Bewust leren kiezen

Je waarden zijn dan ook belangrijk om te ontdekken. Wat typeert jou, waar sta jij voor en wat zijn voor jou zaken die vanzelfsprekend zijn, die anderen wellicht in jou bewonderen? Allemaal thema’s om verder te ontdekken om jezelf beetje bij beetje beter te leren kennen om richting te geven aan het leven zoals jij die wilt leven. Als je steeds meer duidelijk hebt wat voor jou belangrijk is, wat je voelt en je bewust kunt zijn van het moment, kun je bewuste keuzes maken. In elke situatie, elke dag, elk moment hebben we een keuze. 99% van de tijd maken we reactieve keuzes: we handelen omdat de omstandigheden dat zo uitlokken, of omdat anderen een beroep op ons doen. Hoe fijn zou het zijn als je meer en meer ervaart dat je bewuste keuzes maakt? Dat geeft het gevoel grip te hebben op je leven, en zet jou weer aan het roer van jouw leven.

Praktische toepassing

In gesprek en tijdens wandelingen onderzoeken we deze thema’s of andere vragen die jij hebt om te werken aan meer zingeving, persoonlijke ontwikkeling en bewustwording. Afhankelijk van jouw wensen en doelen put ik uit mijn rugzak met verschillende methoden, technieken en rollen. Geen ver van-je-bed-shows, maar oefeningen en technieken die je praktisch in je dagelijkse leven kunt inbouwen.

Accepterend, nieuwsgierig en oordeelvrij

Bij Jij bent in Zicht, ben jij werkelijk in zicht voor ons. Wij bieden persoonlijke en goed afgestemde zorg. Accepterend, nieuwsgierig en oordeelvrij. Binnen de veiligheid van het coachingstraject, behaal je daardoor sneller je doelen.

Blogs

Weet wat er speelt

tarot beeldkaarten intuitie sessies coaching gesprekken lichaamsbewust voelen ervaringsgericht jij bent in zicht michelle houtman dordrecht
podcast jij bent in zicht michelle houtman uit het leven gegrepen levenslessen levensvragen spotify gast podcastgast
hartwijsheid hart coherentie balans liefde dankbaarheid harmonie ademhaling gezondheid geluk jij bent in zicht michelle houtman