Home | Hoe tarot en beeldkaarten je verder kunnen helpen

Beeldkaarten in de sessie

Het lichaamsbewustzijn, gebruiken van je intuïtie, een goede emotieregulatie… het zijn essentiële zaken die we, als we ze goed kennen en kunnen gebruiken, hard nodig hebben om onszelf gezond en gelukkig te houden.

Blog

Intuïtie versterken met Tarot

Misschien haak je nu wel af na deze titel, maar misschien is het toch even handig om verder te lezen, vooral als je je herkent als iemand die veel ‘in zijn hoofd zit’ en wat moeite heeft om bij zijn gevoel te komen. Beeldkaarten en dus ook tarotkaarten kunnen heel helpend zijn om meer contact te krijgen met je intuïtie en te leren open te staan voor wat zich in je leven aandient en hier voor jezelf lessen uit te halen.

Maatwerk leveren in de zorg

Als kind was ik al gefascineerd door het mystieke. Ik verslond fantasyboeken en houd hier nog steeds van. Sinds ik werk heb ik in toenemende mate een voorkeur voor niet-verstandelijke manieren van werken. Niet omdat ik cognitieve interventies afkeur of er niet in geloof. Integendeel: ze zijn onmisbaar in het werkveld en bieden voor veel mensen soelaas. Maar ik geloof wel in maatwerk: een methode is nooit een kwestie van ‘one size fits all’, maar er moet worden gekeken of de methode aansluiting vindt bij deze persoon, in deze situatie.

Voelen als verwaarloosd deel van jezelf?

Helaas moet ik de conclusie trekken dat het merendeel van mijn cliënten, zowel kinderen als jongeren en volwassenen, vooral cognitief gestimuleerd en grootgebracht zijn, maar dat de andere ingangen verwaarloosd zijn. Het lichaamsbewustzijn, gebruiken van je intuïtie, een goede emotieregulatie… het zijn essentiële zaken die we, als we ze goed kennen en kunnen gebruiken, hard nodig hebben om onszelf gezond en gelukkig te houden. Helaas is dit voor de meeste mensen een stuk van ontwikkeling wat ernstig verwaarloosd is. Veel mensen hebben het daarom nodig om hierin te groeien, om zichzelf verder te helpen. Het gebruiken van materialen, zoals beeldkaarten en dus ook tarotkaarten, kunnen daaraan een bijdrage leveren.

Kaartje trekken voor de dag

Tarot bestaat al heel lang en spreekt misschien daarom wel bij zoveel mensen tot de verbeelding. Er zijn 1001 varianten, maar in principe is de onderliggende structuur van het tarotspel hetzelfde. Sinds ik me meer in hekserij verdiep, kwam tarot weer op mijn pad. Omdat ik ervan houd om dingen vooral zelf te ervaren en te testen, kocht ik een spel en ben ik me de laatste tijd intuïtief aan het trainen door elke dag een kaartje te trekken. Na mijn ochtend meditatie trek ik op gevoel één kaart, en probeer daar voor mezelf de associaties bij te maken die in me opkomen. Die schrijf ik op. Vervolgens sla ik wat boeken over het tarotspel erop na, om te lezen wat de interpretaties zijn van de betreffende kaart. Op die manier hoop ik er steeds meer gevoel bij te krijgen.

Tarot om te helpen reflecteren

Het grappige is, is dat je door hierop te focussen en te vertalen naar je eigen leven en situatie, je automatisch gaat reflecteren op wat er nu speelt, en welke lessen je hier voor jezelf aan kunt koppelen. Doordat ik elke dag een kaartje trek, ben ik de rest van de dag ook alerter op zaken die hier mogelijk mee kunnen samenhangen. Ik sta daardoor bewuster in het hier en nu, en heb mijn aandacht bij betekenisvolle zaken. Ik word opmerkzaam op zaken, die ik voorheen wellicht geen aandacht had geschonken.

Praktijkvoorbeeld

Een voorbeeld. Laatst trok ik een kaart: wands 5. Op deze kaart is te zien dat er vijf personen stokken aan het neerzetten zijn, alsof ze iets met elkaar aan het bouwen zijn. Het was voor mij direct te plaatsen: ik ben momenteel heel veel aan het overleggen en een samenwerking aan het opbouwen met andere professionals, om onze krachten te bundelen. Op de kaart was te zien dat er samenwerking was, maar ook onenigheid. Het gevoel van enthousiasme en euforie in het steeds verder uitwerken van onze ideeën zou me misschien blind kunnen maken voor mogelijke andere ideeën of tegenslagen die vroeg of laat op ons pad komen, en de vreugde kunnen verminderen. Het deed me beseffen dat het heel belangrijk is hierin goede afspraken te maken en realistisch te blijven, om elkaars manier van werken te respecteren en vooral te zoeken naar een realistische samenwerking. Dit zijn inzichten die ik als het ware in mijn rugzak stop en me weer even wijzen op wat belangrijk is.

In sessies gebruik ik nog geen tarot. Ik wil het eerst zelf goed leren kennen en voor mezelf kunnen inzetten. Maar mogelijk is dit wel iets dat op termijn gebruikt kan worden, mocht je daar voor open staan.

Meer blogs en nieuws?

Weet wat er speelt

tarot beeldkaarten intuitie sessies coaching gesprekken lichaamsbewust voelen ervaringsgericht jij bent in zicht michelle houtman dordrecht
podcast jij bent in zicht michelle houtman uit het leven gegrepen levenslessen levensvragen spotify gast podcastgast
hartwijsheid hart coherentie balans liefde dankbaarheid harmonie ademhaling gezondheid geluk jij bent in zicht michelle houtman