Home | Mediteren: voor hippies of voor iedereen?

Mediteren: voor hippies of voor iedereen?

Ik heb altijd gedacht dat mediteren voor het geitenwollensokken type was. De afgelopen maanden ben ik er echter achter gekomen dat het wel eens voor iedereen kan zijn. Lees hier mijn ervaringen!

Blog

Mediteren: voor hippies of voor iedereen?

Je hoort het tegenwoordig steeds vaker: mediteren. Vanaf een paar minuten per dag heeft het al voordelen wat betreft je gezondheid en je geluksbeleving. Het verlaagt je hartslag, vermindert je stresslevels en brengt je tot rust. Je bloeddruk verlaagt en je lichaam herstelt zich. Klinkt super, toch? Ik moet zeggen dat ik zelf altijd vrij sceptisch ben geweest over ontspanningeoefeningen en vooral over mediteren. De redenen waarom je spanning hebt veranderen er niet mee, dus waarom zou ik dan ergens anders mijn tijd in steken terwijl ik juist de dingen die me stress geven zou moeten aanpakken?

Onze collega Lydia gebruikt deze technieken echter heel vaak tijdens sessies.  De laatste maanden heb ik kunnen zien wat voor positief effect deze manieren van ontspanning hebben op het lichaam. Het helpt om je hoofd leeg te maken en al je (stressvolle) gedachten even achter je te laten. Ze gaan er uiteraard niet van weg, maar vaak helpt het al om vanaf een afstandje naar je gedachten te kunnen kijken. Dus wat blijkt, soms is het niet nodig om dingen te veranderen, maar is het genoeg om je de manier van ernaar kijken te veranderen.

Daarom heb ik besloten om zelf ook maar eens een poging te wagen. Een half uur lang met mijn ogen dicht in lotushouding zitten stond me niet meteen aan, dus ben ik gaan zoeken naar iets wat bij mij paste. Al snel kwam ik erachter dat dit een beetje een stereotype beeld was wat ik had, want mediteren kan ook gewoon liggend, zittend, staand of lopend. Ook hoef je niet in stilte voor je uit te staren, maar kan je ook een geleide meditatie doen met een app, op Youtube of op Spotify. Dit lijkt me wel fijn voor in het begin, om te leren mijn aandacht erbij te houden.

Komende tijd ga ik experimenteren met wat voor soort meditatie goed bij mij past. Wordt vervolgd dus..

Meer blogs en nieuws?

Weet wat er speelt

tarot beeldkaarten intuitie sessies coaching gesprekken lichaamsbewust voelen ervaringsgericht jij bent in zicht michelle houtman dordrecht
podcast jij bent in zicht michelle houtman uit het leven gegrepen levenslessen levensvragen spotify gast podcastgast
hartwijsheid hart coherentie balans liefde dankbaarheid harmonie ademhaling gezondheid geluk jij bent in zicht michelle houtman