Home | Naar een perfecte leefstijl?

De juiste keuzes maken

Perfectie is bovendien een utopie. Een fenomeen dat we elkaar voorhouden en nastreven, terwijl het gewoonweg niet bestaat. Er zal ook heus niet een dag zijn dat je zegt: ‘zo, nu is het gelukt. Nu ben ik klaar en hoef ik niks meer te veranderen.’

Blog

Veranderen van leefstijl in kleine stapjes

Ik luisterde laatst een podcast van Martin Appelo over veranderen en goede voornemens, en waarom dat in 90% van de gevallen altijd mislukt. Hij heeft een wat cynische, spottende houding die de materie tegelijkertijd luchtig en humoristisch maakt, omdat het pijnlijk herkenbaar is. Wat hij helder uitlegt, is hoe ons oude brein vooral bepalend is in ons gedrag. We kunnen nog zoveel willen, ons brein heeft véél meer macht dan we beseffen in het sturen van ons gedrag. Het korte termijn belang is namelijk veel belonender en belangrijker dan de voordelen op de lange termijn.

Zoveel rollen om te vervullen

Ik heb veel over veranderen, over leefstijl, over gezonde voeding en de voordelen van bewegen gelezen, geleerd en ervaren. Ik wéét bij wijze van spreken alles over waarom een gezonde leefstijl zo belangrijk is. Maar ik ben ook geen heilige. Ik ben een mens, een moeder, een vrouw, een ondernemer, en nog 100 andere rollen, waarin ik af en toe gewoon zin heb in een pizza, zak chips of chocoladerozijnen, met mijn voeten omhoog op de bank, een fles wijn en zinloos apathisch voor me uit staren naar een blauw beeldscherm. Niet persé de waardevolle herinneringen om later op terug te kijken, maar wel menselijk en (hopelijk) herkenbaar gedrag.

Moet je als hulpverlener perfect zijn?

Ben je dan wel een goede hulpverlener, als je het zelf niet eens kunt? Ik denk van wel. Wat is perfectie? Wat is succes? Het is een rekbaar begrip. Door te wéten, vanuit eigen ervaring, hoe moeilijk het is om bepaald gedrag blijvend te veranderen, ben je realistischer in het stellen van doelen, het monitoren van de voortgang, het stilstaan bij trigger-situaties, het bijhouden van successen en het voorkomen van terugval.

Geef jezelf wat je vandaag nodig hebt

Perfectie is bovendien een utopie. Een fenomeen dat we elkaar voorhouden en nastreven, terwijl het gewoonweg niet bestaat. Er zal ook heus niet een dag zijn dat je zegt: ‘zo, nu is het gelukt. Nu ben ik klaar en hoef ik niks meer te veranderen. Alles loopt perfect’. Nee, een gezond en gelukkig leven betekent elke dag weer opnieuw kiezen voor wat jij belangrijk vindt, wat jou gezond en gelukkig maakt. Het verandert met de tijd mee. Vandaag heb je misschien behoefte aan rust, morgen ga je op pad met vrienden. Een gezonde leefstijl gaat om het maken van gezonde keuzes, je aan kunnen passen aan veranderende omstandigheden, het serieus nemen van jezelf en wat je nodig hebt.

Het verschil tussen jou en mij

En zeg nou zelf, het grote verschil is natuurlijk wel dat ik het zónder coach moet doen, en jullie niet. De luxe van die stok achter de deur, het luisterend oor, begrip en erkenning, maar ook de spreekwoordelijke schop onder je kont, laatste zetje en stimulatie kunnen het verschil maken. Het verschil tussen terugval en volhouden bijvoorbeeld, of tussen ziekte en gezondheid. Ik leer graag uit de boekjes, maar nog veel liever ga ik gewoon in de praktijk aan de slag. Dus, maak die afspraak en ga aan de slag!

Meer blogs en nieuws?

Weet wat er speelt

tarot beeldkaarten intuitie sessies coaching gesprekken lichaamsbewust voelen ervaringsgericht jij bent in zicht michelle houtman dordrecht
podcast jij bent in zicht michelle houtman uit het leven gegrepen levenslessen levensvragen spotify gast podcastgast
hartwijsheid hart coherentie balans liefde dankbaarheid harmonie ademhaling gezondheid geluk jij bent in zicht michelle houtman