Home | Depressie te lijf met dankbaarheid

Depressie te lijf met dankbaarheid

Geluk zit vaak in de kleine dingen. Het helpt je om weer te focussen op wat écht belangrijk is, zowel voor jezelf als voor de ander. Welke dingen ben jij dankbaar voor vandaag?

Blog

Dankbaarheid maakt gezond

Niets menselijks is ons vreemd, dus gaan we ook zelf aan de bak. Practice what you preach. We zijn tenslotte ook niet perfect en zullen dat ook nooit worden. We willen echter wél graag goed in ons vel zitten, net als jij. Daarnaast leren we elke dag nieuwe dingen, waar we reuze nieuwsgierig naar zijn wat dit voor iemand kan betekenen. Om daar écht iets zinnigs over te kunnen zeggen, en om achter hetgeen te kunnen staan wat we uitdragen, proberen we regelmatig zaken zelf uit.

Moderne variant van bidden

Zo ging Emily een poosje terug voor het eerst mediteren en houdt ze daar de komende periode haar ervaringen over bij. Voor Lydia is dit al gesneden koek. Zelf ben ik er sinds kort ook weer zoet mee, maar besteed ik vandaag aan een andere traditie die sinds een tijdje is ingeburgerd bij ons thuis. Met het avondeten beginnen we namelijk door elkaar allemaal de hand te geven en te bedanken voor het eten. Een beetje zoals mensen nog wel in een gebed doen. Daarna noemen we om de beurten wat er vandaag leuk of fijn was en waar we dankbaar voor zijn.

Gevoel van verbinding

Ik heb dit een paar maanden terug ingevoerd toen ik schreef en las over dankbaarheid, en weer terugdacht aan de momenten waarop ik bij mijn vader thuis at, waarbij mijn broertjes, vader, stiefmoeder en ik ook elkaars hand pakten en in koor zeiden: ‘bedankt voor het eten, eet smakelijk’. Het was een beetje komisch omdat het een zoetsappig karakter had, maar tegelijkertijd was het heel fijn, omdat je letterlijk de aandacht op elkaar vestigt en een gevoel van verbinding geeft.

Voorkomen van depressie

In ons gezin heb ik daar het rondje aan toegevoegd waarin we elkaar vertellen wat we vandaag fijn vonden en waar we dankbaar voor zijn. Het is namelijk bewezen dat het elke dag uitspreken of opschrijven van positieve dingen een depressie kan voorkomen en de kans erop flink kleiner maakt.

Waardegericht handelen

Het uitspreken of opschrijven van of stilstaan bij zaken waar je dankbaar voor bent, maakt je bewuster van wat je écht belangrijk vindt in het leven. Dit vergroot je kans om waardegericht te handelen en meer zingeving te ervaren. Het verbetert daarnaast je stemming, geeft positieve energie en maakt ook empathischer, vooral wanneer je de dankbaarheid uitspreekt naar een persoon toe.

Bewustwording

Los van de bewezen voordelen is het vooral heel fijn om te doen en grappig om te horen waar de kinderen mee komen. Op die manier krijg ik bijvoorbeeld te horen dat mijn kind dankbaar is dat een presentatie goed ging, waar ik voorheen niet eens te horen zou krijgen dat er een presentatie aankwam, laat staan dat er zorgen over waren. Ook word ik me bewust van het belang van gerichte aandacht, als mijn kind uitspreekt dankbaar te zijn voor het samen doen van een spelletje of het lezen van een verhaaltje.

Geluk zit vaak in de kleine dingen. Het helpt je om weer te focussen op wat écht belangrijk is, zowel voor jezelf als voor de ander. Welke dingen ben jij dankbaar voor vandaag?

Meer blogs en nieuws?

Weet wat er speelt

tarot beeldkaarten intuitie sessies coaching gesprekken lichaamsbewust voelen ervaringsgericht jij bent in zicht michelle houtman dordrecht
podcast jij bent in zicht michelle houtman uit het leven gegrepen levenslessen levensvragen spotify gast podcastgast
hartwijsheid hart coherentie balans liefde dankbaarheid harmonie ademhaling gezondheid geluk jij bent in zicht michelle houtman