Home | Vermissing en juridische gevolgen

Vermissing en juridische gevolgen

Wat als je al jaren getrouwd bent, kinderen hebt en je partner raakt van het een op het andere moment vermist. Er zijn afscheidsbrieven achtergelaten. Niemand weet het zeker, maar er is een sterk vermoeden dat het om een succesvolle zelfmoord gaat en het stoffelijk overschot daar ergens aanwezig is.

Blog

Vermissing en juridische gevolgen

Wat als je al jaren getrouwd bent, kinderen hebt en je partner raakt van het een op het andere moment vermist. Er zijn afscheidsbrieven achtergelaten. Niemand weet het zeker, maar er is een sterk vermoeden dat het om een succesvolle zelfmoord gaat en het stoffelijk overschot daar ergens aanwezig is. Zoekacties leveren echter niets op en worden na meerdere pogingen uiteindelijk gestaakt. Afschuwelijk voor de nabestaanden. Het zou je maar overkomen…
…en helaas overkwam dit iemand in mijn eigen netwerk.

Vermissing

Jaarlijks zijn er in Nederland tienduizenden vermissingen, waarvan slechts 15% langer dan een jaar vermist blijven. Een vermissing is voor de nabestaanden een hele heftige gebeurtenis. Wat veel mensen niet weten is dat dit naast emotionele gevolgen ook grote juridische gevolgen heeft. Als je vermist bent, dan blijf je voor de wet in leven tot het tegendeel bewezen is. De rechtbank kan pas na een vermissing van vijf jaar een ‘rechtsvermoeden overlijden’ uitspreken. Dat betekent dat de vermiste pas na 5 jaar kan worden dood verklaard.

Gevolgen vermissing

In de tussentijd kunnen nabestaanden niets wijzigen of beëindigen zonder toestemming van de vermiste. Het huwelijk kan niet ontbonden worden, verzekeringen kunnen niet beëindigd worden, een huis kan niet verkocht worden, een hypotheek kan niet gewijzigd worden. Een vermiste met inkomen die niet op zijn werk verschijnt wordt ontslagen, waardoor een gezin onvoldoende inkomen kan hebben. Nabestaanden kunnen dan te maken krijgen met het ontstaan van schulden en beslaglegging. Uiteindelijk worden zij gedwongen het huis ongunstig te verkopen, omdat dit via de reguliere procedure niet is toegestaan. Er volgt een BKR-notering en nabestaanden komen niet meer in aanmerking voor het kopen van een huis in de toekomst. Ondertussen kunnen zij door de omstandigheden grote schulden hebben ontwikkeld waarbij men niet in aanmerking komt voor de schuldhulpsanering. Ook levensverzekeringen kunnen niet tot uitkering overgaan totdat de verklaring van rechtsvermoeden van overlijden wordt afgegeven. Er zijn protocollen voor banken en verzekeraars, maar omdat langdurige vermissingen zo weinig voorkomen zijn deze protocollen niet geautomatiseerd wat leidt tot veel onduidelijkheden. 

Dat de gevolgen van een langdurige vermissing een enorme impact kunnen hebben is wel duidelijk. Veel mensen zijn echter niet op de hoogte van dergelijke gevolgen. Deze blog is daarom informatief bedoeld en als steunbetuiging voor nabestaanden van vermiste personen.

Denk je aan zelfmoord? Praat erover. Bel 0800-0113 of chat via 113.nl. 24/bereikbaar, anoniem en vertrouwelijk.

Heb jij last van trauma’s, een vastzittende rouwverwerking of heb je een andere hulpvraag? Bel ons voor het inplannen van een gratis kennismakingsgesprek zodat we kunnen uitzoeken wat wij voor jou kunnen betekenen.

Meer blogs en nieuws?

Weet wat er speelt

tarot beeldkaarten intuitie sessies coaching gesprekken lichaamsbewust voelen ervaringsgericht jij bent in zicht michelle houtman dordrecht
podcast jij bent in zicht michelle houtman uit het leven gegrepen levenslessen levensvragen spotify gast podcastgast
hartwijsheid hart coherentie balans liefde dankbaarheid harmonie ademhaling gezondheid geluk jij bent in zicht michelle houtman