Home | Zen-meditatie cursus

Zen-meditatie

De momenten dat ik wel eens mediteerde, had ik soms hele prettige ervaringen waarin ik duidelijk voelde: hier is meer te ontdekken en te leren. Het voelde tijdens die momenten alsof ik pas een tipje van de sluier van de mogelijkheden die mijn binnenwereld te bieden heeft had opgetild, dus ik was benieuwd naar meer.

Blog

Op zoek naar een praktische vorm van mediteren

Ik ben recent begonnen met zen meditatie. Mediteren deed ik al af en toe, maar mijn praktijk is verre van een routine, en nog niet direct een daverend succes te noemen. Dit heeft er vooral mee te maken dat ik niet precies wist hoe ik het moest doen, welke vorm van meditatie nu bij me past, en ik vanuit die onzekerheden geneigd was te kiezen voor geleide meditaties. Maar geleide meditaties zijn er tegenwoordig ook weer in alle soorten en maten, waardoor ik keuzestress kreeg en vaker niet dan wel mediteerde als ik het van plan was.

Mediteren als poort naar je binnenwereld

Toch bleef het me intrigeren, en de momenten dat ik het wel eens deed, had ik soms hele prettige ervaringen waarin ik duidelijk voelde: hier is meer te ontdekken en te leren. Het voelde tijdens die momenten alsof ik pas een tipje van de sluier van de mogelijkheden die mijn binnenwereld te bieden heeft had opgetild, dus ik was benieuwd naar meer.

Extreme uitdagingen

En omdat ik van uitdagingen houd en mezelf graag in extreme posities zet om iets maximaal te ervaren, besloot ik me op te geven voor een vipassana 10-daagse. Dat is een plek waar je 10 dagen lang, 10 uur per dag gaat mediteren en in deze periode niet mag praten, telefoon gebruiken, schrijven en sporten. Eten doe je rond 16u voor het laatst. Je snapt: dat wordt pittig. Dus het kan geen kwaad als ik voor die tijd al wat oefening heb gehad, zodat ik een beetje kan wennen. Ik zocht om die reden naar een meditatiecursus in de buurt, en vond de zen meditatiecursus die binnenkort zou starten. Ik kende zen niet, maar had er al wel eens andere mensen in diverse podcasts over horen vertellen (Tijn Touber bijvoorbeeld), en besloot het te proberen.

Mediteren voor gewone mensen

In de proefles was ik stiekem een beetje opgelucht om te zien dat er vooral ‘gewone’ mensen aanwezig waren (voor zover je dat überhaupt kunt stellen). Met gewoon bedoel ik mensen die net als ik ook een hele nuchtere, misschien zelfs wel wat sceptische kant hebben, die niet zomaar overtuigd zijn maar wel open staan om ervaringen te ondergaan. We betraden zonder schoenen de zendo, de ruimte waarin er gemediteerd wordt. Vrijwel direct werd er begonnen met oefeningen, die we daarna met elkaar evalueerden. Dat vind ik fijn: direct ervaren en oefenen. Er was aandacht voor kleine zaken, die in het mediteren wel veel verschil kan maken. Zoals je houding, hoe je focus kunt houden, wat je doet als je afgeleid raakt, etc. Er was ook steeds een kort stukje theorie, om de theorie aan de praktijk te koppelen. Al met al was ik erg enthousiast, want ik zoek vooral naar praktische houvast om mediteren een vast onderdeel van mijn week en liefst dag te maken. De komende tijd zal ik de ervaringen op de blog bijhouden.

Mediteren binnen een gezonde leefstijl

Lijkt het je ook wat om je in meditatie te verdiepen, en zoek je naar houvast om dit in je dagelijks leven te integreren, of wil je weten hoe mediteren kan bijdragen aan je gezondheid? Dan kijk ik graag met je mee!

Meer blogs en nieuws?

Weet wat er speelt

tarot beeldkaarten intuitie sessies coaching gesprekken lichaamsbewust voelen ervaringsgericht jij bent in zicht michelle houtman dordrecht
podcast jij bent in zicht michelle houtman uit het leven gegrepen levenslessen levensvragen spotify gast podcastgast
hartwijsheid hart coherentie balans liefde dankbaarheid harmonie ademhaling gezondheid geluk jij bent in zicht michelle houtman