Home | Wormenhotel

Wormenhotel

Van wormenhotel tot investeren in ons lichaam. In dit blog gaan we dieper in op de relatie tussen een wormenhotel en het investeren in ons lichaam. Bodemkwaliteit is hierbij van groot belang voor de voedingsstoffen in ons lichaam. Dat is ook best logisch: plantjes die uit de grond groeien worden opgebouwd uit diezelfde grond. Als daar goede voeding zit, krijg je gezonde planten.

Blog

Wormenhotel

We hebben sinds een tijdje een heuse tuin, waar ik een poosje terug al over schreef. Op het dak van de schuur hebben we moestuinen. En we scheiden al jaren trouw ons afval, maar in de binnenstad is dat een stuk uitdagender bij gebrek aan groene containers voor GFT afval. Om die reden kochten we een compostbak toen we hier net kwamen wonen, maar dat werd een grote flop: in een plastic vat werd het vooral een dikke brei samengeperst groen afval. Mensen die hier een beetje kennis van hebben snappen direct wat er misging: te weinig zuurstof, geen kans om de boel te doorluchten, etc. 

Herkansing

Met de aanleg van de tuin besloten we daarom voor een herkansing, maar dit keer las ik me beter in. Ik vind een compostbak nou niet direct een toonbeeld van esthetiek, en ik weigerde al helemaal om er meer ruimte dan nodig aan te wijden, dus wilde ik vooral een klein exemplaar. Maar wel eentje die z’n werk doet, want we hebben nogal wat groen afval. Zo kwam ik na even zoeken op een wormenhotel: in ons geval niet meer dan een paar gestapelde plastic bakken met een zooi wormen erin. 

Kringloop

Het idee is dat de wormen het groen afval opeten en verse compostaarde uitpoepen. Als het afval op is in de bak, kruipen ze door de gaatjes in de bak erboven, waar je dan weer je groen afval in kunt mikken. In de bak eronder zit dan enkel nog mooie compostgrond, die we mooi in de moestuinbak kunnen gebruiken. Over een mooie kringloop gesproken! Zo hebben we minder afval en doen we ook nog eens aan recycling. We maken het extra duurzaam doordat de grond direct weer te gebruiken is voor de moestuin. 

Lekker bezig

Ik moest wel even een drempeltje over om wormen te verwelkomen. Ik vind alle wormvormige beestjes per definitie gewoon een beetje smerig. Misschien komt het omdat ik als kind eens een worm in mijn mond had toen ik een hap van een pruim nam. In ieder geval: ik was best trots op mijn bewuste keuze om deze bodemvriendjes tot onze nieuwe tuinvriendjes uit te roepen. Mijn jongste dochter had er minder moeite mee. Ze verzamelt regelmatig nieuwe exemplaren in haar vrije tijd. #lekkerbezig.

Bodemkwaliteit en voedingsstoffen

Wormenpoep als nieuwe aarde dus. Want laat bodemkwaliteit nou van groot belang zijn voor de voedingsstoffen in ons eten. Ken je de documentaire ‘kiss the ground’ van Netflix? Of misschien heb je het boek ‘Een pleidooi voor echt eten’ van Michael Pollan gelezen, dan weet je wat ik bedoel. Het is ook best logisch: plantjes die uit de grond groeien worden opgebouwd uit diezelfde grond. Als daar goede voeding zit, krijg je gezonde planten. Zit de bodem vol gif, dan gaan alle bacteriën en stoffen in de bodem dood, inclusief die gezonde stoffen die een plant nodig heeft om tot een gezonde plant uit te groeien. 

Investeren in ons lichaam

Wat je overhoudt is vaak een ‘leeg’ voedingsmiddel: vergelijk een biologisch product met een bespoten product, en je ziet dat er een groot verschil zit in voedingswaarde. Die voedingsstoffen zijn voor ons mensen natuurlijk weer de basis voor celopbouw, herstelwerkzaamheden, en het op peil houden van ons immuunsysteem. Daarbij komt dat bespoten voedingsmiddelen vaak ook nog een flinke dosis gifstoffen in zich hebben, die weer een ongunstig effect hebben op ons lichaam. Ons lichaam moet immers hard aan de bak om die gifstoffen te bestrijden. Ook hier lees je een duidelijke kringloop terug, en juist die samenhang tussen al die verschillende systemen vind ik fascinerend! Jouw gezondheid kan dus al beginnen met een gezonde bodem. Of een wormenhotel. 

Benieuwd op welke manieren je nog meer kunt investeren in jouw gezondheid? Neem gerust contact op.

Meer blogs en nieuws?

Weet wat er speelt

tarot beeldkaarten intuitie sessies coaching gesprekken lichaamsbewust voelen ervaringsgericht jij bent in zicht michelle houtman dordrecht
podcast jij bent in zicht michelle houtman uit het leven gegrepen levenslessen levensvragen spotify gast podcastgast
hartwijsheid hart coherentie balans liefde dankbaarheid harmonie ademhaling gezondheid geluk jij bent in zicht michelle houtman