Home | Van Balans naar Bijsturen

Bestaat balans wel?

Heb jij al scherp hoe jij aan balans werkt en hoe je jouw prioriteiten en waardes in het vizier krijgt of houdt? Kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Ook dát is leefstijlcoaching.

Blog

Wanneer ben je in balans?

Balans is een lastig woord. Het suggereert dat er een punt bestaat in het leven van perfectie. Een punt waarin alles klopt en je je doel bereikt hebt. Dat je dan klaar bent. Het streven naar balans is een mooi streven, maar ook niet meer dan dat. Je bent immers nooit klaar. Er is altijd wel een nieuw focuspunt of aandachtspunt die wat meer belicht mag worden.

Golven van de zee

Ik zie het streven meer zoals de golven van de zee: soms is de zee kalm en glad, andere momenten bevat het woeste, kolkende golven. Het is afhankelijk van zoveel omstandigheden zoals het weer en de seizoenen. Zo is het ook in ons leven: soms is er relatieve rust, dan weer zit je in de sneltrein van de dagelijkse afspraken. Wanneer is het goed? Hoe weet je of je voldoende in balans bent?

De stip aan de horizon

Naar mijn idee gaat het om een baken die je voor jezelf zet, op basis van jouw waarden en jouw idealen. Op basis van wat voor jou écht belangrijk is. Als ik naar mezelf kijk, dan fluctueert dat voortdurend. Het ene moment zit ik in een goede flow, en kost het me geen enkele moeite om gezonde gerechten te bereiden en voldoende groente en fruit te eten. Dan focus ik me bijvoorbeeld op regelmatig bewegen en voorkomen van teveel achter elkaar stil zitten. Maar in de zomer ben ik hele dagen buiten en hoef ik geen enkele energie te steken in voldoende bewegen. De valkuil op dat moment is misschien dat de biertjes op vakantie net iets te lekker smaken.

Iedere dag heb je nieuwe kansen

Elke dag heb je de mogelijkheid om bij te sturen, en je intenties om te zetten in handelen. Elke dag is er wellicht een ander aandachtspunt waar je je op kunt richten. Wanneer je merkt dat je stressvolle dagen op je werk hebt, ligt de focus vanzelf iets meer op ontspanning bijvoorbeeld. Het kan ook helpen om dit te beseffen, dat het nooit klaar is, omdat het ook relativeert: je hebt elke dag weer een nieuwe kans om ergens op in te zetten en aan te werken. Bovendien maakt het ook meteen duidelijk dat het ondoenlijk is om aan álles tegelijk te werken. Niemand heeft zoveel tijd en dat is ook geen realistische gedachte.

Intenties omzetten in handelen

Voor mij helpt het dus om steeds de bedenken wat voor nú belangrijk of nodig is. Waar heb ik nu vooral behoefte aan? Waar help ik mijzelf verder mee, wat is nu haalbaar en waar ben ik voor gemotiveerd? Want als ik er al niet eens zin in heb, dan weet je alvast zeker dat je plan gaat mislukken.

Waar kun jij een steuntje in de rug bij gebruiken?

Heb jij al scherp hoe jij aan balans werkt en hoe je jouw prioriteiten en waardes in het vizier krijgt of houdt? Of kun je daar wel een steuntje bij in de rug gebruiken? We helpen je graag om dit verder te onderzoeken en te helpen bij het maken van concrete, haalbare stappen richting jouw aandachtspunten en lange termijndoelen.

Meer blogs en nieuws?

Weet wat er speelt

tarot beeldkaarten intuitie sessies coaching gesprekken lichaamsbewust voelen ervaringsgericht jij bent in zicht michelle houtman dordrecht
podcast jij bent in zicht michelle houtman uit het leven gegrepen levenslessen levensvragen spotify gast podcastgast
hartwijsheid hart coherentie balans liefde dankbaarheid harmonie ademhaling gezondheid geluk jij bent in zicht michelle houtman