Home | Trouw zijn aan jezelf

Worden wie je bent

Uiteindelijk gaat het om het lange termijn doel: hoe willen we met elkaar omgaan? Wat voor mens wil je zijn? In wat voor samenleving wil je leven? Heb je jouw moreel kompas scherp?

Blog

Blijf trouw aan jezelf

Eén van de belangrijkste levenslessen voor mij is om trouw te blijven aan jezelf. Daarbij moet je eerst jezelf kennen, door te weten wat je wilt, wie je bent, waar je voor staat. Wat je waardes zijn, of je moreel kompas zogezegd. Jouw persoonlijke wetten en principes waardoor je jouw keuzes laat leiden, waarop je je argumenten en afwegingen maakt.

Maximaal aanpassen

Ik merk dat sinds de coronacrisis er flink aan de boom is geschud. We hebben allemaal op onze eigen manier vele uitdagingen het hoofd moeten bieden en offers moeten brengen. Onze flexibiliteit en aanpassingsvermogen zijn tot het maximum opgerekt. In de afgelopen twee jaar zijn we op onszelf teruggeworpen, wat bij sommigen van ons heeft geleid tot een zoektocht, maar bij het merendeel toch vooral werd ingekleurd door een buitensporige mate van angst, verwarring en onzekerheid.

Angst en onzekerheid

De onduidelijkheid, het ontbreken van perspectief en de steeds wisselende beleidsregels hielpen niet bepaald in mee. Ik heb gezien wat angst teweegbrengt bij mensen. Vóór corona het onderwerp van gesprek was, was dit natuurlijk al aan de orde van de dag in mijn werk. Angst en onzekerheid horen immers bij het leven. En beheerst het je leven, dan is het fijn als je er wat aan kunt doen, dat de angst niet jouw leven gaat bepalen.

Functie van angst

Uiteindelijk wil iedereen kunnen leven, ondanks de angst. Niet zonder angst, dat is een utopie en bovendien onverstandig. Het is altijd goed om bij tijd en wijle angst te voelen. Al is het maar als je de straat oversteekt of een bergwandeling maakt. Angst is, net als alle emoties, een functionele emotie. Het houdt je scherp en alert als dat nodig is. Het beschermt je tegen gevaar.

Angst als belemmering

Maar wanneer angst jou belemmert om je kunnen zijn wie je wilt zijn, en jou belemmert om de dingen te doen die horen bij jouw leven, jouw passie, jouw doel… dan speelt er ineens een heel andere kwestie. Als gezonde volwassene kan je doen wat je belangrijk vindt, handelen volgens jouw waarden, ondanks de angst. Alles buiten je comfort-zone geeft een gevoel van ongemak en angst. Maar als jij tóch heel graag die opleiding wilt, die presentatie wilt geven of voor jezelf wilt opkomen, dan kun je ervoor kiezen dat te doen mét die angst.

Jij bent niet je angst

Want angst is slechts een emotie: het is niet wie jij bent. Het bepaalt niet wat jij belangrijk vindt, of waar jij voor staat. Het is slechts een tijdelijke stemming, die ook weer overdrijft. Het komt, en het gaat. Zolang je beseft dat jij niet jouw emotie bent, maar slechts tijdelijk ‘langskomen’, kun je er met afstand naar kijken en vertrouwen houden, zonder je te laten meeslepen door de negatieve emotie.

Wat zijn je waardes?

En hierin zit mijn steeds groter wordende zorg: ik zie mensen zichzelf kwijtraken aan de angst, ik zie hoe angst het overneemt, in de poging een zeker gevoel van controle of veiligheid terug te winnen, en dat daarin voorbij wordt gegaan aan de essentie van hun eigen waardes en moreel kompas. Er zijn voorbeelden te over: toch maar niet meer afspreken met vrienden, niet naar buiten om te wandelen, sporten of een boodschap te doen, niet meer knuffelen met familieleden, niet meer op jezelf durven vertrouwen maar in plaats daarvan je vertrouwen buiten jezelf plaatsen. In hulpmiddelen zoals tests, mondkapjes, desinfectie of vaccins. In andere personen dan jijzelf.

Moreel kompas

En zo raken we massaal steeds meer verwijderd van onszelf, onze intuïtie, ons moreel kompas. We raken geïsoleerd, angstig, eenzaam, gefrustreerd en boos op anderen, die zich in onze ogen niet goed gedragen of het gevaar vergroten. Het maakt me verdrietig om te zien hoe dit verdeeldheid, polarisatie, hardheid en stigmatisering in de hand werkt. Want dat is wat angst doet: het voedt ons zwart-wit denken, het dualisme, denken in goed/fout.

Hoe wil jij zijn?

Ik nodig daarom graag iedereen uit voor een open gesprek, op basis van vertrouwen, op basis van hoe wij zo’n twee jaar geleden nog met elkaar omgingen. Waarin contact, samen zijn, verbinding, plezier maken met elkaar, dingen delen en een goed gesprek prevaleerden in contact met anderen tegenover de wijzende vingers en zwartmakerij van tegenwoordig. Uiteindelijk gaat het tenslotte ook hier om het lange termijn doel: hoe willen we met elkaar omgaan? Wat voor mens wil je zijn? In wat voor samenleving wil je leven?

Worden wie je bent

Worstel je met je eigen waardes, wil je meer inzicht in jezelf, in wie jij bent, waar je voor staat en hoe je trouw kan zijn aan jezelf? We helpen je graag in je zoektocht om meer te worden wie je bent.

Meer blogs en nieuws?

Weet wat er speelt

tarot beeldkaarten intuitie sessies coaching gesprekken lichaamsbewust voelen ervaringsgericht jij bent in zicht michelle houtman dordrecht
podcast jij bent in zicht michelle houtman uit het leven gegrepen levenslessen levensvragen spotify gast podcastgast
hartwijsheid hart coherentie balans liefde dankbaarheid harmonie ademhaling gezondheid geluk jij bent in zicht michelle houtman