Home | Therapie(on)trouw en zelfsabotage

Therapie(on)trouw en zelfsabotage

18 November is de dag van de therapietrouw. Deze dag staat vooral in het teken van het bevorderen van therapietrouw: het innemen van de juiste hoeveelheid medicijnen op de juiste wijze en juiste tijd zoals afgesproken met de zorgverlener. Hierbij kan het gaan om medicijnen voor medische en psychische aandoeningen. Maar we kunnen het begrip therapietrouw ook breder bekijken: ben je trouw aan het opvolgen van andere vormen van therapieën?

Blog

Therapie(on)trouw en zelfsabotage

Vandaag, 18 november, is het de dag van de therapietrouw. Deze dag staat vooral in het teken van het bevorderen van therapietrouw: het innemen van de juiste hoeveelheid medicijnen op de juiste wijze en juiste tijd zoals afgesproken met de zorgverlener. Hierbij kan het gaan om medicijnen voor medische en psychische aandoeningen. Maar we kunnen het begrip therapietrouw ook breder bekijken: ben je trouw aan het opvolgen van andere vormen van therapieën? Denk bijvoorbeeld aan fysiotherapie, een ggz behandeling, een coaching- en of leefstijltraject. Maar ook trouw zijn aan het opvolgen van gezondheidsadviezen voor je eigen welzijn zoals sport en beweging, een gezond voedingspatroon of stress- en slaap-management. En als je niet trouw bent, hoe komt dit dan?

Oorzaken zelfsabotage

Niet iedereen is even therapietrouw. Bewust of onbewust saboteren we soms ons eigen proces. Hier zijn verschillende oorzaken voor. Bij medicijnen kunnen we vergeten deze in te nemen, last hebben van bijwerkingen of liever geen medicijnen willen gebruiken. Bij het (op)volgen van gezondheidsadviezen of een fysio, ggz, coaching of leefstijltraject kan het aangaan van klachten of het in gang zetten van veranderingen dubbele gevoelens oproepen. Enerzijds willen we van onze klachten af, inzicht krijgen in onze patronen of veranderingen aanbrengen in ons leven. Anderzijds kan dit bijvoorbeeld pijn, weerstand, vermoeidheid, angst of onzekerheid teweegbrengen. Dit kan ervoor zorgen dat we ons therapieproces saboteren. Ook kunnen we verwachtingen te hoog leggen, te grote doelen stellen, of iets niet overzien waardoor het niet lukt om succeservaringen op te doen. Zelfsabotage weerhoudt ons er dan van om te groeien en ons verder te ontwikkelen. 

Heb jij moeite met het aangaan of opvolgen van gezondheidsadviezen, trajecten of therapieën? Wil je weten hoe je jezelf kunt motiveren? Of heb je een andere hulpvraag? Bel ons voor het inplannen van een gratis kennismakingsgesprek zodat we kunnen uitzoeken wat wij voor jou kunnen betekenen.

Meer blogs en nieuws?

Weet wat er speelt

tarot beeldkaarten intuitie sessies coaching gesprekken lichaamsbewust voelen ervaringsgericht jij bent in zicht michelle houtman dordrecht
podcast jij bent in zicht michelle houtman uit het leven gegrepen levenslessen levensvragen spotify gast podcastgast
hartwijsheid hart coherentie balans liefde dankbaarheid harmonie ademhaling gezondheid geluk jij bent in zicht michelle houtman