Home | Supervisie | Supervisie

Supervisie

Ontwikkel jezelf tot een betere professional via ervaringsleren. Vergroot het inzicht in je eigen professionele handelen. In de supervisie wordt aan de slag gegaan met het ontdekken van je streefdoelen, thema’s en reflecteren op ervaringen.

Supervisie

Supervisie

Voor wie

Sinds 2019 volgt Michelle Houtman de opleiding tot NVO Supervisor, waarmee zij in juni 2020 geregistreerd NVO supervisor zal zijn.

Zowel in het kader van het registratietraject tot Orthopedagoog Generalist, als voor de SKJ (her)registratie of in het kader van de NIP-registratie of een andere BIG-registratie kan supervisie worden gevolgd. Zowel (school)psychologen, kind- en jeugdpsychologen en orthopedagogen die bezig zijn met een opleiding of registratietraject, of die willen investeren in de kwaliteit van hun beroepsuitoefening, kunnen zich hiervoor aanmelden. Ook in het kader van GZ-opleiding is het mogelijk met de dispensatieregeling tot maximaal 50% van je supervisie uren hier te volgen.

Wat houdt supervisie in

Supervisie heeft als doel om uiteindelijk als professional beter je vak uit te oefenen. In de supervisie wordt aan de slag gegaan met het ontdekken van je streefdoelen, thema’s en reflecteren op ervaringen. Op die manier wordt er gewerkt aan een duurzame verbetering door meer inzicht in je handelen te krijgen.

Organisatie

Er wordt een hoge standaard in kwaliteit wordt nagestreefd. Daarom worden de richtlijnen voor NVO supervisie en die van de beroepsvereniging LVSC gevolgd. Op basis hiervan wordt de supervisie op de volgende manier georganiseerd:

 • Supervisie kan individueel, met z’n tweeën of in een groepje van maximaal drie personen worden gedaan. De tijdsinvestering is dan per sessie als volgt:
  • 1 persoon: 1 tot 1,5u per keer
  • 2 personen: 1,5u per keer
  • 3 personen: 2u per keer
 • Een compleet supervisietraject bestaat uit minstens 10 bijeenkomsten en vindt elke 2 à 3 weken plaats.

Verantwoordelijkheden

De supervisant is verantwoordelijk voor het eigen leerproces. Dat betekent dat de supervisant telkens eigen inbreng heeft, en na elke bijeenkomst tijdig het reflectieverslag stuurt.

Tijdens de derde bijeenkomst vindt er een zogenoemde klikevaluatie plaats, waarin wordt afgestemd of er voldoende vertrouwen is om samen het supervisietraject vorm te geven.

De supervisor heeft de rol van ‘poortwachter’ in het afleveren van professionals aan het werkveld en daarmee een (uiteindelijk) beoordelende rol.

Tarieven

 • €90 per uur voor een individueel traject
 • €75 per uur voor een traject met 2 supervisanten
 • €60 per uur voor een traject met 3 supervisanten

Werkwijze en methoden

Er wordt gebruik gemaakt van verschillende methodes om met expliciete en meer impliciete vraagstukken aan de slag te gaan en lering te trekken uit ervaringen. Zo wordt er naast talige interventies ook gebruik gemaakt van methodes die bijvoorbeeld een beroep doen op focussen, mentaliseren, mindfulness of Acceptance and Commitment Therapy (ACT). Ook wordt er gebruik gemaakt van verschillende modellen, zoals kernkwadranten, leertheorie van Kolb, reflectiecyclus of beeldkaarten. Tevens worden werkvormen uit de oplossingsgerichte therapie en ervaringsgerichte therapie gebruikt.

Wat anderen zeggen over supervisie van Michelle Houtman

“Door het doorvragen van Michelle werd ik me bewust van onderliggende processen die in mijn team speelde, waarvan ik me niet eerder bewust was. Daardoor werd het ook mogelijk hier actief iets in te veranderen.”

“Michelle is duidelijk in wat je kunt verwachten en wat supervisie inhoudt. Ze hielp me met het leren reflecteren, waardoor het duidelijker werd wat voor mij belangrijk is. Ze liet het leerproces bij mij.”

“Al bij de kennismaking voelde Michelle aan wat een belangrijk thema was voor mij, waardoor ik werd geraakt. Maar dit kon, vanwege de veilige setting en haar rustige houding.”

Accepterend, nieuwsgierig en oordeelvrij

Bij Jij bent in Zicht, ben jij werkelijk in zicht voor ons. Wij bieden persoonlijke en goed afgestemde zorg. Accepterend, nieuwsgierig en oordeelvrij. Binnen de veiligheid van het coachingstraject, behaal je daardoor sneller je doelen.

Blogs

Weet wat er speelt

Blog titel hier

Etiam a sapien ipsum. Nam in faucibus sem, imperdiet ultrices urna. Nam vestibulum volutpat tortor, ut tincidunt tellus.

Blog titel hier

Etiam a sapien ipsum. Nam in faucibus sem, imperdiet ultrices urna. Nam vestibulum volutpat tortor, ut tincidunt tellus.

Blog titel hier

Etiam a sapien ipsum. Nam in faucibus sem, imperdiet ultrices urna. Nam vestibulum volutpat tortor, ut tincidunt tellus.