Home | Social media: hot or not?

Social media: hot or not?

Vaak tot ergernis van hun ouders spenderen ze uren op Snapchat en TikTok. Maar hoe komt het nou eigenlijk dat deze platformen bijna verslavend zijn?

Blog

Social media: hot or not?

We kunnen het onmogelijk nog wegdenken in onze huidige maatschappij: social media. Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter, noem het maar op. Hoewel volwassenen er ook wel wat van kunnen, zijn de meeste kinderen van nu grootgebruikers van deze platformen. Ongeveer 96 (!!) procent van de kinderen tussen 12 en 18 jaar gebruikt tegenwoordig een vorm van social media. Vaak tot ergernis van hun ouders spenderen ze uren op Snapchat en TikTok. Maar hoe komt het nou eigenlijk dat deze platformen bijna verslavend zijn? Daar zijn verschillende redenen voor, maar voor kinderen staat vriendschap hierin vaak centraal. Naarmate kinderen ouder worden, neemt de invloed van hun ouders af, terwijl hun vrienden steeds belangrijker worden. Social media zorgt ervoor dat ze op de hoogte zijn van wat hun vrienden doen, en in staat zijn om op elk moment van de dag in contact met elkaar te komen.

Keerzijde

Hieraan zit uiteraard ook een keerzijde: alles wat je namelijk op social media zet, kan door iedereen worden bekeken. Vakantiefoto’s die eerst privé waren, kunnen nu door iedereen doorgestuurd worden. Met alle gevolgen van dien. Kinderen zijn hier vaak nog minder bewust van dan volwassenen, waardoor het belangrijk is om te weten hoe je kind omgaat met sociale media. Samen de leuke kanten, maar ook de gevaren ervan bespreken zorgt ervoor dat kinderen meer bewust worden van hun internetgedrag.

Mediawijsheid training

Ook zijn er voor ouders verschillende tools om bijvoorbeeld schermtijd te beperken of bepaalde websites te blokkeren. Anderen laten hun kinderen hun telefoon inleveren als ze naar bed gaan, of checken dagelijks wat ze op het internet uitspoken. Omdat het een relatief nieuw fenomeen is, weten ouders alleen vaak niet welke regels ze het beste kunnen hanteren, of hoe ze het beste het gesprek kunnen aangaan met hun kids. Hiervoor hebben wij een Mediawijsheid training ontwikkeld, om hiermee aan de slag te gaan. Mocht je hier nieuwsgierig naar zijn, neem vooral contact met ons op!

Meer blogs en nieuws?

Weet wat er speelt

tarot beeldkaarten intuitie sessies coaching gesprekken lichaamsbewust voelen ervaringsgericht jij bent in zicht michelle houtman dordrecht
podcast jij bent in zicht michelle houtman uit het leven gegrepen levenslessen levensvragen spotify gast podcastgast
hartwijsheid hart coherentie balans liefde dankbaarheid harmonie ademhaling gezondheid geluk jij bent in zicht michelle houtman