Home | Leefstijl | Leefstijlcoaching werkwijze

Leefstijlcoaching werkwijze

Benieuwd hoe wij te werk gaan om jou te helpen bij je nieuwe, gezonde leefstijl? Lees hieronder alles wat je moet weten.

Over leefstijlcoaching

Werkwijze

Onze werkwijze van leefstijlcoaching in het kort:

 1. Aanmelding bij Jij bent In Zicht via telefoon, e-mail of contactformulier.
 2. Gratis kennismakingsgesprek van 30 minuten waarin wordt besproken en bekeken welke hulp het meest passend is bij je klachten en doelen. Indien wordt gekozen voor leefstijlcoaching, kan dit er bijvoorbeeld als volgt uitzien:
  1. Afhankelijk van de wens en het doel: invullen van vragenlijsten voor uitgebreide analyse van het eetgedrag, vragenlijsten waarin wordt nagegaan of er bewogen kan worden, wat de wensen, voorkeuren en mogelijkheden zijn.
  2. Eventueel: één tot twee weken lang bijhouden van een eetdagboek met aandacht voor de psychische kant van het eten.
  3. Eventueel: registratie opdracht voor bijvoorbeeld het bijhouden van situaties, gedachtes en gevoelens.
 3. Hierna wordt een plan van aanpak op maat gemaakt en besproken, waarna de leefstijlcoaching start. We werken daarin met korte termijndoelen en lange termijndoelen.
  1. Indien er speciale aandacht is voor eetgedrag (Food):
   1. Gedurende het coachingstraject vormen de voedingsdagboeken met specifieke aandacht voor de omstandigheden de rode draad. Daarnaast ontvang je elke week huiswerkopdrachten gericht op gezonder gedrag. Doel is zelf de regie over een gezonde leefstijl terugkrijgen. De focus ligt niet op afvallen, maar op de psyche. Door gebruik te maken van sterke psychologische interventies, krijg je inzicht in je eetgedrag en hoe je dit kunt veranderen. Versterken van gewenst gedrag en aanleren van gedragsalternatieven. Jezelf belonen op je eigen voortgang. Steeds meer oefenen van nieuw gedrag, op je eigen tempo, en wat past bij jou.
   2. Indien mogelijk, worden er ook groepsgewijs bijeenkomsten georganiseerd waarin ervaringen worden uitgewisseld, wordt gecoacht en vooral geleerd hoe je bijvoorbeeld emotie eten kunt voorkomen, wat je kunt doen bij extern eten en bij eetbuien. Ook is er voorlichting en uitleg over voeding en de psychologie van eten.
  2. Indien er speciale aandacht is voor bewegen (Body):
   1. 2 tot 4 wekelijks wordt er 30 tot 60 minuten per keer matig intensief bewogen: 1 of 2x onder begeleiding en 1 tot 2x op individuele basis.
   2. De intensiteit en frequentie wordt opgebouwd en op de persoon afgestemd. In principe wordt er een programma van 8 tot 12 weken gevolgd, tot de coachingsdoelen voldoende zijn bereikt. Daarna kun je op eigen kracht verder. Het bijhouden van een trainingsdagboek en regelmatig evalueren van de vorderingen vormt een vast onderdeel. Indien nodig worden doelen bijgesteld en verscherpt De uitvoering kan uit de volgende onderdelen bestaan:
 • In een groep ga je naar buiten en werk je aan je coachingsdoelen vanuit de NatuurlijkSportief visie. Hierin staat vrijheid, speelsheid en functionaliteit voorop. Je leert weer plezier hebben, te doen wat je niet voor mogelijk hield en angsten overwinnen. Bewegen is een middel voor een fit en gezond brein en gezonde psyche. Het doel is niet om fit te worden of conditie te verbeteren: dit is slechts een fijne ´bijwerking´.
 1. Indien gewenst kan ook gekozen worden voor het programma Running Therapie, waarin wordt toegewerkt naar 30 minuten achtereen sporten. Dit kan rennen, maar ook fietsen, skaten, zwemmen of een andere sport van jouw voorkeur zijn. Ook hier geldt: hardlopen of bewegen is het middel tegen psychische klachten, geen doel op zich. Met een (kleine) groep ga je wekelijks 30-60 minuten naar buiten om aan je coachingsdoelen te werken. Op individuele basis sport je daarnaast zelf nog 1 of 2x per week.
 2. Een combinatie van Running Therapie en NatuurlijkSportief is natuurlijk ook mogelijk. Het meest effectief is 3 tot maximaal 4x per week 30 tot 60 minuten matig intensief bewegen in de buitenlucht.
 1. Indien er speciale aandacht is voor balans (Mind):
  1. Individuele leefstijlcoaching waarin aandacht wordt besteed aan het vinden van een juiste balans (inspanning-ontspanning, werk-privé, etc.), stressregulatie en gezonde gedragsalternatieven. Daarnaast kan er, afhankelijk van de veranderwensen en animo, gebruik worden gemaakt van aanvullende mogelijkheden:
  2. Groepstraining gericht op een realistisch zelfbeeld, aan de hand van de COMET-training. Hierin wordt in ongeveer 6 bijeenkomsten gewerkt aan het verbeteren van je zelfbeeld met technieken uit de cognitieve gedragstherapie.
 • Groepstraining gericht op het voorkómen en omgaan met angstig en somber gedrag en/of denkproblemen. Hierin wordt een programma op maat samengesteld aan de hand van programma´s zoals ´Denk goed, voel je goed´, ´Vrienden´, ´Pak aan!´ en ´Denken + doen = durven´ bij kinderen en jongeren. Voor volwassenen wordt er bijvoorbeeld gebruik gemaakt van ‘Emotieregulatie’ en ‘Je gevoel de baas’.
 1. Indien nodig wordt er ook individueel behandeld, bijvoorbeeld bij onderliggende trauma´s of systemische problemen. Dit kan parallel aan de groepstraining plaatsvinden binnen onze GGZ Praktijk Inzicht.
 2. Bij alle groeps- en individuele coachingstrajecten horen huiswerk- en registratieopdrachten. Het kan bijvoorbeeld gaan over het uitschrijven van situaties, het uitdagen van gedachten, complimenten verzamelen of het uitvoeren van gedragsexperimenten.
 1. Opnieuw invullen van vragenlijsten, om verbetering vast te stellen en eventueel coachingsdoelen aan te scherpen. Als de doelen voldoende zijn bereikt, wordt het programma afgesloten en kan je op eigen kracht verder. Een gezonde leefstijl heb je dan voldoende eigen gemaakt. Je kunt nu op eigen kracht verder!

Accepterend, nieuwsgierig en oordeelvrij

Bij Jij bent in Zicht, ben jij werkelijk in zicht voor ons. Wij bieden persoonlijke en goed afgestemde zorg. Accepterend, nieuwsgierig en oordeelvrij. Binnen de veiligheid van het coachingstraject, behaal je daardoor sneller je doelen.

Verdieping

Meer weten over leefstijlcoaching?

Blogs

Weet wat er speelt

Blog titel hier

Etiam a sapien ipsum. Nam in faucibus sem, imperdiet ultrices urna. Nam vestibulum volutpat tortor, ut tincidunt tellus.

Blog titel hier

Etiam a sapien ipsum. Nam in faucibus sem, imperdiet ultrices urna. Nam vestibulum volutpat tortor, ut tincidunt tellus.

Blog titel hier

Etiam a sapien ipsum. Nam in faucibus sem, imperdiet ultrices urna. Nam vestibulum volutpat tortor, ut tincidunt tellus.