Home | Inzicht | Psycho-educatie

Workshops en psycho-educatie

Wij zien psycho-educatie als een logische en noodzakelijke vervolgstap nadat duidelijk is geworden waar iemand last van heeft. Wij geven uitleg aan ouders, leerkrachten en zorgprofessionals zodat je snapt wat er nodig is bij de begeleiding van jouw kind.

Inzicht

Workshops en psycho-educatie

Stel, je hebt (of je kind heeft) last van concentratieproblemen, angsten, somberheid, stress, trauma, gedragsproblemen, of iets heel anders. Misschien heeft je kind of jijzelf zelfs wel een label, zoals ADD, ADHD of ASS. Maar nooit de uitleg gekregen wat dit dan betekent voor jou als kind, als ouder of als leerkracht. En wat dit betekent in je dagelijks leven. Of wat dan juist handig is, wat je nodig hebt, of wat je vooral niet moet doen.

Wij zien psycho-educatie als een logische en noodzakelijke vervolgstap nadat duidelijk is geworden waar iemand last van heeft. Dit doen we standaard als we onderzoek hebben gedaan, maar ook als mensen bij ons komen en zichzelf beter willen snappen. We bezoeken wekelijks scholen, waarin we uitleg geven over specifiek dit kind, in deze situatie, met deze informatie. Maatwerk dus. Op deze manier geven we zowel het kind als belangrijke anderen in de omgeving van het kind handvatten die meehelpen bij het leren omgaan met de situatie.

Grote veranderingen hebben vaak maar kleine aanpassingen nodig. We denken graag mee met scholen, leerkrachten, ouders en andere professionals hoe we kinderen kunnen ondersteunen om zich zo goed mogelijk te ontwikkelen op school en thuis. Daarbij putten we uit onze kennis als orthopedagogen en psychologen, zodat je verzekerd bent van de juiste informatie. We streven daarbij naar het bereiken van drie belangrijke elementen, namelijk:

  • Kennis: het inzicht krijgen in en begrijpen van de problematiek bij dit specifieke kind. We geven antwoord op de vraag: wat betekent deze problematiek specifiek voor dit kind?
  • Acceptatie: het inzicht krijgen en begrijpen van de problematiek is vaak geen enkel probleem. De uitdaging ligt vaak in het aanvaarden en het geven van een plek binnen het leven van het kind en de omgeving (denk aan het gezin). Er is sprake van een verwerkingsproces waarin je door ons begeleid kunt worden.
  • Handelen: het toepassen van de verworven kennis in de praktijk gaat met vallen en opstaan. Het is fijn wanneer er iemand met je meedenkt en waarmee je kunt sparren om het leven zo aangenaam mogelijk te maken.

Psycho-educatie wordt gegeven aan kinderen, ouders, overige gezinsleden, maar ook een professionals zoals leerkrachten. Dit kan individueel, maar ook in groepsverband. Nu er door de Wet Passend Onderwijs steeds meer van leerkrachten gevraagd worden om naast het draaien van en lesgeven aan een grote groep kinderen ook rekening te houden met de specifieke ontwikkelingsbehoeften van een kind, vinden wij het zeer waardevol en belangrijk leerkrachten hierin inzichten en handvatten aan te reiken. We geven daarom ook interactieve trainingen aan leerkrachten, waarbij we in werkgroepen aan de slag gaan met het verwerven en eigen maken van verschillende klachtgedragingen en problematieken die leerkrachten in de klas tegen kunnen komen.

Accepterend, nieuwsgierig en oordeelvrij

Bij Jij bent in Zicht, ben jij werkelijk in zicht voor ons. Wij bieden persoonlijke en goed afgestemde zorg. Accepterend, nieuwsgierig en oordeelvrij. Binnen de veiligheid van het coachingstraject, behaal je daardoor sneller je doelen.

Blogs

Weet wat er speelt

Blog titel hier

Etiam a sapien ipsum. Nam in faucibus sem, imperdiet ultrices urna. Nam vestibulum volutpat tortor, ut tincidunt tellus.

Blog titel hier

Etiam a sapien ipsum. Nam in faucibus sem, imperdiet ultrices urna. Nam vestibulum volutpat tortor, ut tincidunt tellus.

Blog titel hier

Etiam a sapien ipsum. Nam in faucibus sem, imperdiet ultrices urna. Nam vestibulum volutpat tortor, ut tincidunt tellus.