Ook met jezelf aan de slag?
Laat je dan geheel vrijblijvend terugbellen.
Vul het onderstaande formulier in of maak
gratis en vrijblijvend een kennismakingsafspraak!
Denk je erover na om je misschien aan te melden voor coachingsgesprekken, maar weet je niet goed wat je je erbij voor moet stellen? In deze blog laten we een voorbeeld zien hoe dit in zijn werk gaat!
Een volwassen vrouw meld zich aan. Ze wil graag afvallen en heeft er last van dat ze snoepbuien heeft. Dat is een prima uitgangspunt om mee aan te melden. Als mensen het woord ‘leefstijl’ horen, dan is eten en bewegen vaak één van de eerste zaken waar ze aan denken. Maar leefstijl is meer dan dat. Voor mij komt de volgende definitie goed in de buurt van leefstijl:
Leefstijl is alles wat binnen je eigen mogelijkheden en invloed valt, wat je kunt doen om je welzijn te bevorderen. Zowel lichamelijk als mentaal, emotioneel en psychisch.
Met deze definitie is voeding en je eetpatroon inderdaad een stukje dat binnen leefstijl valt, maar je kamer regelmatig ventileren of fijne sociale contacten hebben net zozeer. Dat maakt de leefstijlcoaching zo leuk: het is heel veelzijdig, en tegelijkertijd heel toegankelijk, omdat we werken op basis van jouw doelen en motivatie. Daardoor wordt het automatisch maatwerk.
Terug naar deze cliënte. Waar begin je in zo’n geval? Het is in het geval van coaching lang niet altijd nodig om een uitgebreide intake of anamnese te doen. Ik vraag vanzelf door als er meer informatie nodig is voor het toewerken naar je doelen. Want je doelen vormen het uitgangspunt in de coaching: waarom meld je je aan, en wat wil je bereiken? Deze vrouw wilde graag afvallen en weer een gezonde relatie met eten ontwikkelen, zonder de snoepbuien.
In dit geval wist zij al redelijk goed wat ze wilde. Maar veel mensen melden zich niet zozeer aan met een doel, maar vaker met een klacht. Zo voelen ze zich vaak somber, onzeker, hebben last van stress, lichamelijke klachten, irritaties of ervaren een gebrek aan energie. Er zijn een miljoen variaties denkbaar. Meestal is het dan eerst nodig om uit te zoeken waar de klachten mee samen hangen, en natuurlijk wat de cliënt graag wil leren of bereiken in de coaching.
Één van de hulpmiddelen die we daarvoor gebruiken zijn het leefstijlroer en het spinnenweb positieve gezondheid. Beide modellen beslaan meerdere levensgebieden, zoals ‘sociaal’, ‘ontspanning’, ‘slapen’, ‘zingeving’, ‘lichamelijk functioneren’ en ‘dagelijkse bezigheden’. Hierin zie je direct dat leefstijl veel méér is dan enkel voeding en beweging. Met deze tools brengen we met de cliënt in kaart over welke gebieden zij al tevreden zijn, wat ze hierin al doen, en waarin nog winst te behalen is. Ook kun je met deze middelen bevragen waar de cliënt gemotiveerd voor is om aan te werken. Zo vormt het een opstapje naar het bedenken van bijpassende doelen.
De cliënte uit de casus wist in ieder geval dat haar hulpvraag binnen ‘voeding’ lag. Maar afvallen is binnen leefstijlcoaching geen doel op zich. Dat heeft ermee te maken dat we weinig controle hebben over het cijfertje dat de weegschaal aangeeft. We richten de doelen daarom altijd op wat je zélf kunt doen. Het afvaldoel werd daarom verder uitgevraagd: waarom wil je afvallen? Wat is er dan anders in je leven? Wat doe je dan, wat je nu niet doet? Hoe voel je je dan denk je als dat doel is bereikt? Op die manier kwamen we erachter dat de cliënte eigenlijk vooral een doel had waarbij ze beter voor zichzelf wilde zorgen.
We begonnen het traject met het bijhouden van een voedingsdagboek. Dit bleek erg confronterend te zijn, waarbij de cliënt moeite had met open zijn. Dit was een uitnodiging voor verdieping, waarbij het gaandeweg duidelijk werd dat hier veel gevoelens van schaamte speelde, maar ook van een gebrek aan zelfwaardering en onzekerheid. De snoeperijen bleken een coping te zijn om met stress en spanning om te gaan. Zo kwamen we er achter dat het aanvankelijke doel (afvallen) complexer bleek dan gedacht, waaruit we nieuwe doelen konden formuleren: ze wilde zich beter over zichzelf voelen (een positiever zelfbeeld), betere manieren om met stress om te gaan en dus beter aanvoelen wanneer ze stress had en wat ze hier vervolgens mee kon doen.
Tijdens de coaching hebben we veel verschillende vaardigheden aangeleerd, steeds aansluitend bij wat de cliënte aangaf waar zij gemotiveerd voor was en waar zij op in wilde zetten. Zo heeft zij geleerd beter naar haar lichamelijke signalen te luisteren, oefent zij met ademhalingsoefeningen en mindfulness oefeningen, geeft zij beter aan haar omgeving aan wat haar grenzen zijn en heeft zij veel beter in kaart wie zij wil zijn als persoon (waarden, zingeving), en kan zij hier ook beter naar handelen.
In het voedingspatroon heeft dat tot gevolg dat de cliënte over de dag heen gezondere voedingskeuzes maakt, de tijd neemt om te ontbijten en zonder schuldgevoel kan eten. Zo zie je dat een traject voor leefstijlcoaching veel méér kan zijn dan voeding en beweging. Het gaat om blijvende, langdurige gedragsverandering vanuit je eigen motivatie, waardoor je het ook beter volhoudt.
Ben je nieuwsgierig geworden naar wat er voor jou mogelijk is? Neem gerust contact op om de mogelijkheden door te spreken!