Home | Hartwijsheid – deel 1

Leven vanuit je hart

Het lijkt wel of we zijn verleerd te leven vanuit ons hart, vanuit wat wij echt belangrijk vinden, wat goed is voor ons, en voor de wereld om ons heen. Veel mensen leven het leven zoals dat van hen verwacht wordt. Vanuit verwachtingen, overtuigingen en ‘zo hoort het’ principes.

Blog

Wandelende hoofden

Tegenwoordig lijken we wel wandelende hoofden. Of hoofden op stokjes. We worden grootgebracht vanaf al heel jongsafaan dat het cognitieve en verstandige functioneren het hoogst haalbare is. Er lijkt geen hoger doel te zijn dan dat. Hoewel mensen graag anders beweren, ligt er nog altijd een grote druk binnen onze maatschappij op presteren en succes. En deze kunnen vrijwel helemaal gelijkgeschakeld worden met materiële status, opleidingsniveau en hoe hoog je kunt klimmen op de carrièreladder. Hoge cijfers, hoog inkomen, dure auto’s, grote huizen, verre en luxe vakanties, mooie kleding, hoge functies binnen een bedrijf, het druk hebben als lijfspreuk… het is de rat race waar we met de kleutercito’s al op worden warm gedraaid.

Economische belangen bóven welzijn

Economische belangen gaan binnen de westerse samenleving vrijwel altijd vóór maatschappelijke belangen. Als er maar verdiend wordt, productie wordt gedraaid. Hoger, beter, sneller, meer… Bij al deze strevens is ons hoofd hét instrument dat wordt ingezet. We moeten slim zijn, verstandig, mondig. We moeten goed nadenken over wat we doen, afwegen, beredeneren, beargumenteren, prioriteren. Allemaal super handige strategieën, als je ze goed inzet. Maar ons hoofd lijkt het van ons over te hebben genomen in het leven. Die rationele kant wordt immers ook gestimuleerd, tot in den treure. We zitten jarenlang op school, waar we volgestopt worden met informatie en vooral met ons hoofd aan het werk zijn. De gymlessen of kunstvakken worden het liefst overgeslagen als er dan toch af en toe een afspraak bij de tandarts of huisarts gemaakt moet worden, wat voor mij alles zegt: op zulke momenten is het belang voor de cognitieve vakken dus blijkbaar belangrijker dan de creatieve of fysieke kant in ons.

Streven naar balans

Deze cultuur, met de systemen zoals ze zijn (onderwijs, bedrijfsleven, economische stelsels, etc.) houdt deze tendens in stand. Komt daar nog ons Nederlandse ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’ sausje overheen, en het is volkomen begrijpelijk dat we zijn verleerd ons lichaam te zien als totaalpakket, waar ons hoofd slechts één deel van is. in tegenstelling van hoe veel mensen het ervaren, staat ons lichaam niet in dienst van ons hoofd. Zoals alles in de natuur is er sprake van een schitterend complex systeem, waarin er allerlei cycli en balanssystemen bestaan. Net zoals je pH-waarde en je bloeddruk of het zuurstofgehalte in je bloed, zijn deze systemen altijd op zoek naar perfecte harmonie: homeostase. Die processen kun je doortrekken naar hoe wij als persoon leven. Hierin is het ook noodzakelijk dat we altijd streven naar die perfecte balans, de homeostase. En anders dan je misschien denkt, vind je die niet vanuit je hoofd, maar vanuit je hart.

Wiens leven leef je?

Het lijkt wel of we zijn verleerd te leven vanuit ons hart, vanuit wat wij echt belangrijk vinden, wat goed is voor ons, en voor de wereld om ons heen. Veel mensen leven het leven zoals dat van hen verwacht wordt. Vanuit verwachtingen, overtuigingen en ‘zo hoort het’ principes. Terugblikkend op hun leven (vaak na een life event, zoals een burn-out, ziekte of ongeval), constateren deze mensen dan vaak dat ze ergens een afslag van hun eigen leven hebben gemist. Na een life-event, dat meestal als een wake-up call wordt ervaren, besluiten ze meer naar hun hart te luisteren. Ze pakken een oude hobby op, beëindigen een relatie die al jaren doormodderde, of kiezen een nieuwe baan. Het is voor iedereen verschillend hoe het uitpakt als je meer naar je hart gaat luisteren, maar één ding is zeker: het leidt altijd tot meer vervulling, meer zingeving, meer levensgeluk.

Hoe doe je dat, leven vanuit je hart?

Klinkt simpel, naar je hart luisteren, maar dat is het niet. Zoals gezegd zijn veel mensen het verleerd, en vooral de mensen die deze vaardigheid het hardst kunnen gebruiken. Dit betekent dus veel oefenen om weer contact te maken met je hart. Het goede nieuws is, dat iedereen dit kan, en dat je het ook al hebt gedaan. Het is een kwestie om dit gevoel weer te herinneren, om het goed in te zetten. Misschien ben je geneigd af te haken omdat het nogal vaag en zweverig klinkt: dat ben ik me bewust, maar lees nog even verder, want dit principe is uitgebreid wetenschappelijk onderzocht, met enkel positieve effecten. Het fijne van het aanleren van hartwijsheid, is dat het een snelle manier is die je overal kunt toepassen. Het heeft geen negatieve bijwerkingen, is bovendien gratis, en je hebt niks nodig. Klinkt te mooi om waar te zijn? Is het gelukkig niet. Ik neem je in een volgende blog mee in de verdieping van hartwijsheid, en hoe je dit kunt gebruiken

Meer blogs en nieuws?

Weet wat er speelt

tarot beeldkaarten intuitie sessies coaching gesprekken lichaamsbewust voelen ervaringsgericht jij bent in zicht michelle houtman dordrecht
podcast jij bent in zicht michelle houtman uit het leven gegrepen levenslessen levensvragen spotify gast podcastgast
hartwijsheid hart coherentie balans liefde dankbaarheid harmonie ademhaling gezondheid geluk jij bent in zicht michelle houtman