Ook met jezelf aan de slag?
Laat je dan geheel vrijblijvend terugbellen.
Vul het onderstaande formulier in of maak
gratis en vrijblijvend een kennismakingsafspraak!
Oxytocine wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd. Het hormoon wordt bij zowel mensen als dieren aangemaakt bij positief onderling contact zoals aankijken, aanraken, knuffelen en masseren. Het hormoon heeft bij mannen en vrouwen een belangrijke functie in het lichaam. Zo heeft oxytocine een positief effect op het ‘sociale geheugen’. Het hormoon speelt een belangrijke rol bij de hechting tussen de opvoeder en het kind en zorgt voor vriendelijkheid, zorgzaamheid, rust en verbondenheid, stimuleert seksueel gedrag en vermindert angst.
Oxytocine wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd. Het hormoon wordt bij zowel mensen als dieren aangemaakt bij positief onderling contact zoals aankijken, aanraken, knuffelen en masseren. Het hormoon heeft bij mannen en vrouwen een belangrijke functie in het lichaam. Zo heeft oxytocine een positief effect op het ‘sociale geheugen’. Het hormoon speelt een belangrijke rol bij de hechting tussen de opvoeder en het kind en zorgt voor vriendelijkheid, zorgzaamheid, rust en verbondenheid, stimuleert seksueel gedrag en vermindert angst. Ook is oxytocine betrokken bij regulering van de bloeddruk, lichaamstemperatuur, spijsvertering, vochtbalans, groei en genezing van wonden etc. Tot slot is oxytocine bij veel mensen bekend als het vrouwenhormoon voor het opwekken van weeën bij de bevalling en het regelen van de toeschietreflex bij de borstvoeding.
Bij een aantal kinderen wordt de geboorte door middel van synthetisch oxytocine opgewekt. De oxytocine wordt kunstmatig in het lichaam ingebracht via een infuus. De hoeveelheid wordt langzaam opgevoerd totdat er voldoende weeën ontstaan. Wanneer de oxytocine receptoren met een overmaat van oxytocine worden geconfronteerd, zoals bij een infuus, dan wordt de gevoeligheid van de receptoren naar beneden bijgesteld. Meestal herstelt het lichaam dit later niet. Wanneer het lichaam uiteindelijk zelf normale concentraties van oxytocine gaat produceren, dan blijft het effect van oxytocine laag bij een normale productie.
Wanneer mensen moeite hebben met het aangaan van emotionele banden, zoals bij autisme, dan kan het zinvol zijn om na te gaan of zij voldoende oxytocine aanmaken. Onderzoek wijst uit dat het extern toedienen van oxytocine stimulerend werkt bij het aangaan van nauwe emotionele banden met anderen. Ook is het zinvol om na te gaan of de geboorte door middel van synthetisch oxytocine is opgewekt. De oxytocine receptoren kunnen dan gereset worden door middel van homeopathie. Dit kan mensen met en zonder autisme helpen in het makkelijker aangaan van emotionele banden.
Heb jij moeite met het aangaan van emotionele banden? Of heb je een andere hulpvraag? Bel ons voor het inplannen van een gratis kennismakingsgesprek zodat we kunnen uitzoeken wat wij voor jou kunnen betekenen.