Doelen halen begint bij plannen
Planning is key voor het behalen van je doelen. Sowieso is het natuurlijk al handig als je een doel hebt om naartoe te werken, al is het nog maar een vage stip aan de horizon. Door deze verder uit te pluizen, kom je er vanzelf wel achter waaróm je dit doel precies wilt nastreven. Dit doen we samen in de leefstijl coaching, maar kun je natuurlijk ook al zelf doen.
Wanneer weet je of je doel goed is?
Maar dan komt vaak de moeilijkste, eerste stap: want hoe kom ik bij dat doel? Intenties en goede voornemens zijn niet goed genoeg. Kijk maar naar januari: na drie weken is het parkeerterrein weer net zo leeg op de sportscholen als daarvoor. Waar ligt dat aan? Waar zit het verschil tussen succes en falen in het bereiken van je doelen?
Vergroot je kans op succes
Een groot gedeelte zit in de planning. Of het nou gaat om vaker je vrienden zien, naar buiten gaan, af en toe mediteren of opstaan tijdens het stil zitten. Wanneer je zaken inplant, heb je meer kans dat je dit ook daadwerkelijk uitvoert. Maar een planning maken is één, je er aan houden een heel andere zaak.
5 tips die écht werken om je aan je planning te houden
Daarom hebben we slimme tips voor je verzameld, vanuit de praktijk én de wetenschap.
- Plan niet teveel tegelijk. Focus je op 1 doel tegelijk Dat word je ‘aandachtspunt de komende tijd. Splits deze op in maximaal 3 aandachtspunten per keer.
- Maak doelen voor de dag, week en langere termijn (bijvoorbeeld maand of kwartaal). Begin met het grote doel. Bijvoorbeeld 5km kunnen hardlopen over 6 maanden, omdat je mee wilt doen met een wedstrijd vervolgens knip je deze op in kleinere tussendek Zoals 1km hardlopen of aansluiten bij een hardloop club. Als laatste bedenk je welke stappen daarvoor nodig zijn om naar je deel toe te verven, hoe kan ook Een wekelijks doel kan bijvoorbeeld zijn: 2x een stukje hardlopen, een aandachtspunt per dag kan dan zijn: sportkleren gewassen hebben, hardloopschoenen besteld, of trainingen inplannen voor komende 2 weken.
- Maak de doelen klein en haalbaar. Niets zo dus- terend als je elke week moet constateren dat iets wéér niet is gelukt. We overschatten onszelf doorlopend, en dat is iets om rekening mee te harder. Voorkom onnodige faalmomenten en frustraties daar de stappen zó klein te maken, dat je zeker weet dat ze gaan lukken.
- Neem de tijd. We willen graag zoveel mogelijk in zo kort mogelijke tijd. Het lijkt wel of we altijd naast hebben in ons leven. Niet effectief als je duurzame gedragsverandering wilt. Dan is het inslijten van nieuwe gewoontes juist belangrijk. En hoe lukt dat het best? Juist, door oefening. Niet voor niets is het spreekwoord oefening baart kunst. Zie het als het leren van een nieuwe taal : wat heb je eraan als je verwacht direct een Chinees boek te lezen als je nog nooit hebt geleerd wat de tekens betekenen? Begin dus bij het begin en zorg voor herhaling: hoe vaker je iets doet, hoe beter je erin wordt.
- Leer van je fouten. Natuurlijk lukt het niet direct en ga je ook weleens de mist in. Je word effectief in gedragsverandering als je dit ziet als een kans voor verbetering. Stel jezelf na zon moment dus eens de volgende vragen:
-
- wat ging er mis?
- op welke momenten ging het mis?
- wat zijn de aanleidingen waardoor het mis gaat?
- welke factoren spelen nog meer mee?
- wat had ik nodig, wat ik nu niet had?
- hoe kan ik de kans op succes de volgende keer vergroten?
- wie of wat kunnen me daarbij helpen?
- wat is een eerste stap die ik hieruit meeneem?
Hulp bij het bereiken van je doelen
Bij de uitvoering van je planning is het logisch dat het leven je soms inhaalt, en je wel een steuntje in de rug kunt gebruiken. Of dat nu gaat over het scherp stellen van je doelen, of het volhouden in je voornemens. We helpen je graag op jouw pad! Zo optimaliseer je de kans op blijvende gedragsverandering.